Heb je last van depressie of denk je dat je een depressie hebt?  Depressie kan door verschillende oorzaken ontstaan. Allereest willen we zeggen dat depressie bij iedereen kan ontstaan. Soms denken mensen met depressie dat enkel mensen zonder sterk karakter of zwakkere mensen een depressie kunnen krijgen. Dit is niet waar. Om deze misvatting de wereld uit te helpen, zullen we uitleggen hoe depressie kan ontstaan. Vervolgens vind je ook op het einde van dit artikel een depressie test, die je jouw depressieniveau vertelt en hoe je jouw depressie kan aanpakken.

Oorzaken van depressie? Het ontstaan van depressie

Depressie ontstaan vaak door een opstapeling van negatieve emoties of situaties. Dit wil zeggen dat er gedurende een lange tijd veel fout gaat en dat dat zijn invloed op jou nalaat. Niet iedereen heeft dezelfde ervaringen en niet iedereen hecht evenveel waarde aan dezelfde situaties. Dit kan dus de rede zijn dat mensen die dezelfde situaties hebben meegemaakt toch verschillende reacties op de situatie vertonen. Depressie kan bovendien ook ontstaan door een hevige negatieve situatie, die moeilijk te verwerken is. Depressie ontstaat dus door emoties die moeilijk te verwerken zijn. Omdat iedere mens verschillende ervaringen heeft, gaan ze ook op een andere manier met emoties om. Dit heet de’ coping style’. Mensen gaan met situaties op een andere manier om doordat ze een andere waarde geven aan de situatie en dat ze aan verschillende dingen waarde hechten. Zo kan het dus bijvoorbeeld zijn dat een vriendschapsbreuk en dan het verliezen van je werk voor de één traumatisch kan zijn en de ander gaat er helemaal anders mee om.

Oorzaken van depressie? Behandeling van depressie

Mijn Kwartier ontwikkelde een online zelfhulpprogramma dat je begeleidt in het aanpakken van jouw depressie. Het helpt je jouw oorzaak van depressie te ontdekken en hoe je jouw krachtbronnen kan gebruiken in het behandelen van je depressie. Het ondersteunt je om je levensvreugde terug te vinden.

Oorzaken van depressie? Doe de depressietest!

Wil je weten in welke mate jij aan de symptomen van een depressie voldoet? Doe dan hier de gratis online depressietest!