Het komt vaker en vaker in het nieuws, of het wordt steeds vaker getoond in reclame. Medicatie tegen stress neemt zijn opmars. Vooral medicatie voor slaapproblemen of stress bij examens komt steeds vaker voor. Even een pilletje pakken om van de stress vanaf te geraken om zo weer goed te kunnen studeren of slapen. Maar werken deze pilletjes nu echt? Of werken ze omdat we erin geloven? Ontdek hier of medicatie bij stress wel daadwerkelijk werkt.
Medicatie bij stress? De werking
Het kan zijn dat sommige medicamenten helpen om je stress te verminderen of je te helpen slapen. Zoals eerder gezegd is er ook een grote kans dat ze beter werken, omdat je erin gelooft. Dit heet het placebo-effect. Maar in het algemeen is het nemen van medicatie bij stress overbodig. Misschien zal de medicatie in het begin werken en kan je er beter van studeren, maar na een tijdje zal je merken dat je steeds meer moet nemen om hetzelfde effect te krijgen. Daarenboven is het beter om geen medicatie te nemen als je het niet echt nodig hebt. Hiermee bedoelen we dat als je niet lichamelijk ziek bent ,het niet helpt om medicatie bij stress te nemen.
Een alternatief en een betere oplossing tegen stress is het aanpakken van deze stress, zodat je de oorzaak kent en eraan kan werken. Op die manier is de kans kleiner dat je er in de toekomst nog last van hebt kleiner en heb je ook een gezonde manier gekozen om mentale problemen aan te pakken.
Online zelfhulp tegen stress
Mijn kwartier ontwikkelde een online zelfhulpprogramma dat je helpt in het aanpakken van stress, depressie en angst. Het is gebaseerd op cognitieve gedragstherapie en helpt je persoonlijke tips ontdekken die je zullen helpen in het behandelen van je stress.
Medicatie bij stress? Doe de stresstest!
Om te weten in welke mate jij last hebt van stress, kan je de gratis online stresstest doen, die je jouw stressniveau zal vertellen.