Hoogtevrees is een vorm van angst, die verschilt van andere vormen van angst. Bij de meeste mensen zal hoogtevrees niet zo'n vergaande gevolgen hebben, maar soms kan hoogtevrees ook extreme gevolgen aannemen.

Waarom is hoogtevrees anders dan de meeste vormen van angst? Omdat hoogtevrees enigszins veroorzaakt wordt door onze geschiedenis als mens. Hoogtevrees in lichte mate heeft historisch gezien veel voordeel. Hoogte gaf vroeger namelijk meer kans op sterfte. Daarom kregen we via de natuur hoogtevrees mee om te overleven.

Is het om deze rede terecht om hoogtevrees te ervaren? Nee, omdat hoogte een nieuwe dimensie heeft gekregen in onze maatschappij. Als we naar hoge hoogtes moeten klimmen is dit veel minder gevaarlijk dan vroeger. Er bestaan nu hulpmiddelen of tools, waardoor de kans op vallen drastisch verminderd. Daarenboven moeten we nog amper voor iets naar boven klimmen dankzij de technologie en vooruitgang.

Hoogtevrees: hoe hoogtevrees herkennen?

Iedereen vindt hoogtes wel onaangenaam. Enkel de mate van angst kan serieus verschillen van persoon tot persoon. Een normale vorm van hoogtevrees is het liever op de grond blijven, maar ook niet angstig zijn eens je je op een hoogte bevindt. Als je angst ervaart door hoogtevrees, kan je volgende symptomen ervaren als je naar boven aan het gaan bent of je reeds op een hoogte bevindt:

  • Piekeren
  • Aanhoudende bezorgdheid
  • Rusteloos
  • Opgewonden
  • Prikkelbaar
  • Vermoeid
  • Spierspanning

Het kan dus zijn dat heel je lichaam opspant als je naar boven moet of zelfs bij het denken over hoogte. Soms moeten mensen niet daadwerkelijk zich op een hoogte bevinden om angst te ervaren, maar zelfs het denken aan is al voldoende. Als je aan hoogtevrees lijdt en dit neemt extremere vormen aan, kan het zelfs zijn dat na een tijdje je angst algemener zal worden.

Hoogtevrees: hoe pak ik hoogtevrees aan?

Je kan hoogtevrees aanpakken aan de hand van verschillende soorten hulpverlening. De soort hulpverlening, die bij jou persoonlijk past, zal afhangen van de voorkeur en de mate waarin je angst ervaart.

Mijn Kwartier werd ontwikkeld door artsen en psychologen en ontwikkelde een online zelfhulpprogramma, om mensen met hoogtevrees te begeleiden in het aanpakken van hun hoogtevrees. Het programma begeleidt je dagelijks en helpt je de vicieuze cirkel van angst te doorbreken, zodat je opnieuw niet geremd wordt door angst.

Hoogtevrees: doe de angsttest!

Wil je weten of je hoogtevrees een significante invloed heeft op je leven of je lijdt onder je hoogtevrees? Doe dan hier de gratis online angst test!