Zo goed als iedereen voelt zich wel eens onzeker. Je zal nu misschien denken: ‘Dat kan niet, ik ken iemand die nooit onzeker lijkt te zijn’ Daar heb je gelijk in. Hij/ zij lijkt nooit onzeker te zijn, maar dat wil niet zeggen dat ze dat niet zijn. In veel gevallen durven mensen niet toe te geven dat ze onzeker zijn. Als je een meisje bent, is het bijna standaard dat je je onzeker voelt. Wie wilt nu niets veranderen aan het haar, benen, buik want die is te dik, mijn handen zijn te groot,… Vrouwen uitten gemakkelijker onzekerheden als mannen, maar ook zij zijn vaak onzeker. Kortom, onzekerheid is iets eigen van de mens, maar daarom is het nog niet aangenaam of is iedereen in gelijke mate onzeker. Wat als je nu zo onzeker bent dat je het examen daardoor overslaat of niet naar feestjes wil? Als je onzekerheid ervoor gaat zorgen dat je dingen, die je wil doen, niet doet, is het nuttig om je onzekerheid aan te pakken en te overwinnen. Dit artikel beschrijft oorzaken van onzekerheid en hoe je jouw onzekerheid kan overwinnen.

Onzekerheid overwinnen: oorzaken van onzekerheid

Er zijn geen algemene oorzaken van onzekerheid. Het meest voorkomende is dat mensen zich onzeker voelen over hun lichaam of hun uiterlijk. Soms lijkt het wel of dat mensen net het tegenovergestelde willen van hoe ze eruit zien. Omdat hun ideaalbeeld dan totaal afwijkt van wat zij zijn in hun ogen, worden ze onzeker. Verder zijn er nog veel andere mogelijkheden. Het kan bijvoorbeeld zijn dat school of werk heel belangrijk is voor jou en je het gevoel hebt dat het nooit goed genoeg is. Een laag punt of een slechte samenwerking kan je dan onzeker over jezelf maken. Pesten is vaak ook een bron dat leidt tot veel onzekerheden. Voor het pesten had je vaak niet het gevoel dat ‘er iets mis met je was’, maar door het pesten begin je te geloven dat ‘je neus inderdaad lelijk is’. Pesten kan leiden tot veel onzekerheden, die je vaak meedraagt lang nadat het pesten gestopt is. Denk zelfs eens aan waar je je onzeker over voelt en hoe je dit zou willen aanpakken.

Onzekerheid overwinnen: hoe pak ik onzekerheid aan?

Om je onzekerheid te overwinnen is het nuttig om oplossingsgericht behandeld te worden of een behandeling te volgen die oplossingsgericht werkt. Het is namelijk zo dat je vaak niet gebaat bent met naar de oorzaak van je onzekerheid te zoeken, maar dat je meer hebt aan wat je nu kan helpen om met deze onzekerheid om te gaan of te beseffen ‘dat je neus helemaal niet zo lelijk is’. Dat is natuurlijk gemakkelijk gezegd, maar hoe kom je nu zover? Mijn Kwartier ontwikkelde een online programma dat gebaseerd is op oplossingsgerichte therapie, dat je kan helpen bij je onzekerheid overwinnen. Het helpt je namelijk krachtbronnen ontdekken, waarvan je eerst niet wist dat je ze had.

Onzekerheid overwinnen: doe de depressietest!

Wil je weten in welke mate jouw onzekerheid kan leiden tot depressie of hoe erg je onzekerheid is, kan je de gratis depressietest van Mijn Kwartier doen. Na de afloop, krijg je meteen jouw persoonlijke scores!