Een van de grootste misverstanden over mentale ziektes is dat het enkel “zwakke mensen” overkomt. Je kent het wel, mensen die geen ruggengraat hebben of mensen die zich niet weten te verzetten. Mensen die geen sterk karakter hebben en niet genoeg door blijven pushen.

Als je op zoek bent naar burn-out symptomen, heb je waarschijnlijk een zeer sterke negatieve mening over bovenstaande uitspraken. Dit is volledig terecht. Mensen die een mentale ziekte ervaren of last hebben van burn-out symptomen zijn niet zwak. Ze hebben de burn-out symptomen niet omdat ze geen ruggengraat hebben. Als je hier nog niet van overtuigd ben, is het misschien goed om even dit artikel te lezen.

Burn-out symptomen? Waarom ben je niet zwak?

Mensen met burn-out symptomen of andere symptomen zijn niet zwakker dan andere mensen. Om deze uitspraak kracht bij te zetten, zullen we het ontstaan van mentale ziektes uitleggen.

Een mentale ziekte kan ontstaan als er een combinatie is van een ingrijpende gebeurtenis en een niet goed afgestemde coping stijl. Met een ingrijpende gebeurtenis bedoelen we een gebeurtenis die de balans van je dagelijks leven heeft verstoord. Dit kan gaan van een echtscheiding tot een toename van werkdruk. Nu het belangrijke is hoe je geest en coping stijl hierop reageert. Dit wil zeggen hoe jij omgaat met de gebeurtenis. Om een voorbeeld te geven hoe burn-out symptomen ontstaan is dus bijvoorbeeld een toename van werkdruk en hierop te reageren door alles perfectionistisch te willen afwerken. Als je werkdruk toeneemt, en je moet hier op een gepaste manier op reageren, gaat het niet helpen alles des te perfecter te willen afwerken. Je hebt daar geen tijd voor.

Hiermee willen we bedoelen dat die collega, die niet bezwijkt aan de werkdruk, niet noodzakelijk meer werk kan verzetten, maar een betere manier heeft gekozen om met dit werk om te gaan.

Burn-out symptomen? Hoe pak ik ze aan?

Je mag het niet bekijken als jouw fout als je coping stijl niet aangepast is, maar wat je wel kan doen is deze bijschaven, zodat het je verder helpt. Je kan je eigen voordelen en capaciteiten gebruiken om een gepaste coping stijl te creëren. Dit kan burn-out symptomen op een effectieve manier aanpakken. Het online zelfhulpprogramma Mijn Kwartier baseert zich op therapeutische technieken om samen met jou tot een gewoonteverandering te komen en burn-out symptomen op een effectieve manier aan te pakken.

Burn-out symptomen? Doe de gratis burn-out test!

Ontdekt welke burn-out symptomen jij ervaart en welke invloed ze hebben op je leven aan de hand van onze gratis burn-out test!