We ontwikkelden de online kleuren test om stress, spanning, depressie of angst te meten in het kader van het online zelfhulpprogramma 'Mijn Kwartier'. In mijn privé praktijk vroeg ik patiënten om deze test geregeld in te vullen tot ze drie maanden in de groene zone scoorden. Interessant was de ervaring dat eenvoudigweg wekelijks of maandelijks deze test invullen, voor een aantal patiënten voldoende was om zichzelf op te volgen en bij te sturen.

"Meten is weten" merkte de Duitse dichter Johann Wolfgang von Goethe al op.

Kleur je leven groen: waarom groen?

Groen is de kleur die aanduidt dat je geen gestresseerde, gespannen, angstige of depressieve gevoelens hebt. Je therapeutisch doel is dus duidelijk: kleur je leven groen!

Ook in onze klinische praktijk merken we dat mensen die zichzelf geregeld testen om te kijken of hun leven nog groen kleurt, snel kunnen bijsturen en gemakkelijker leren om terug naar groen te gaan.

Kleur je leven groen bij stress

Ongeveer 80% van de bevolking zit in de groene zone voor spanning en stress. Door je leven groen te kleuren, breng je jezelf onder de spanningsgrens die de meeste symptomen van stress veroorzaakt. Dus als je twijfelt of je een zelfhulpprogramma wil volgen, kan je jezelf eerst eens testen. Indien je leven nu groen kleurt, herhaal je de test een aantal keer om op te volgen of dit zo blijft. Indien je stressleven nu oranje of rood kleurt, kan je kiezen of je liever zelf even probeert om naar middelen te zoeken om je stress naar de groene zone te doen dalen. Je kan die onbeperkt gratis meten op deze website. We zullen een van de volgende weken een artikel schrijven met een aantal tips tegen stress die je kunnen helpen je leven groen te kleuren tegen stress. Misschien kan je jezelf wel helpen zonder zelfhulpprogramma. En indien je merkt dat je toch meer begeleiding nodig hebt, kan je het zelfhulpprogramma dan nog starten.

Kleur je leven groen bij depressie

Bij depressie is de online kleur je leven groen test een nuttig hulpmiddel om herval voortijdig op te merken. Tijdens een therapie of begeleiding is het therapeutisch doel ook hier hetzelfde: kleur je leven groen! Werken naar de groene zone toe. Om herval te voorkomen is het belangrijk om minstens drie maanden in de groene zone te vertoeven vooraleer je je begeleiding of zelfhulpprogramma of medicatie stopt. Zo niet is de kans op herval reëel.

Wil je aan hervalpreventie doen, dan raden we je aan de kleur je leven groen test langer aan te houden. Je kan je bijvoorbeeld maandelijks hertesten gedurende een jaar na het stoppen van je programma.  Zo gauw je terug in de oranje of zelfs rode zone terugkeert, kan je snel preventief actie ondernemen en de dingen die je geleerd hebt in je zelfhulpprogramma of therapie terug beginnen toepassen. Op die manier voorkom je dat je pas in actie schiet wanneer de depressie weer daar is. Hervalpreventie op deze manier laat je toe de kans op een echt herval te verkleinen.

Ongeveer 80% van de bevolking kleurt groen op deze test.

Kleur je leven groen bij angst

Ongeveer 94% van de gemiddelde bevolking kleurt groen op deze test. Als je oranje of rood kleurt, dan zit je in die 6% die in de alarmzone terecht komt. Vooral na het volgen van een online zelfhulpprogramma, internetcursus, online therapie of een hypnotherapie of cognitieve oplossingsgerichte therapie, is het nuttig je angstmeting wekelijks of maandelijks te herhalen en zo gauw je leven niet meer groen kleurt, je oefeningen te doen, zoals bijvoorbeeld je antipiekeroefening, je Mindfulness oefening, yoga of een andere zelf hypnoseoefening of relaxatieoefening.

Doe de test eens en kleur je leven groen op de drie schalen in de online zelftest door jezelf bij te sturen tot je minstens drie opeenvolgende maanden erin lukt je leven groen te kleuren!

Ik zal een van de volgende dagen of weken eens de tijd nemen om een artikel uit te schrijven met tips tegen stress, tips tegen depressie en tips tegen angst om je te helpen gemakkelijker je leven groen te kleuren. Zo leer je opnieuw leven met plezier.

Dr. paul koeck