Faalangst komt steeds vaker in de media en we horen het ook steeds meer rondom ons. Vaak gaat het ook over studenten als we spreken van faalangst. Ze hebben faalangst over examens, toetsen, opdrachten,... Het komt ook vaak voor dat ze deze zaken ook tot op de laatste moment uitstellen, bijvoorbeeld de dag voordat de opdracht binnen moet, beginnen ze eraan. Ook in andere omgevingen komt faalangst voor. Denk hier bijvoorbeeld maar aan je werk. Als iemand een voordracht of presentatie moet geven, kan het zijn dat hij/zij faalangst heeft. Dit artikel somt enkele symptomen van faalangst op, hoe dit behandelt kan worden en welke vormen van faalangsttraining er bestaan.

Faalangsttraining: symptomen van faalangst

Faalangst zelf zegt al veel over wat faalangst inhoudt. Faalangst is de angst om te falen of soms om in verlegenheid gebracht te worden tijdens een toets of presentatie. Als je faalangst hebt, stel je meestal de taak ook zo lang mogelijk uit, omdat je weet dat zelfs het voorbereiden van de taak angst met zich mee zal brengen. Je loopt voortdurend met de gedachten in je hoofd wat er allemaal slecht kan gaan en dat je zal afgaan. Dit noemt met ook wel angst voor de angst. Ook dit kan angstsymptomen op zich uitlokken. Je kan bijvoorbeeld tijdens het voorbereiden van een test een hypeventilatieaanval krijgen.

De angst op de moment van de test of voordracht zelf is vaak nog intenser. Je begint te zweten, je hart gaat sneller slaan en je begint oppervlakkiger te ademen. Dit is een stressreactie, die voortkomt uit de angst, die je ervaart. Bovendien zal je het gevoel hebben dat je geen controle meer hebt over je lichaam en dat je als een toeschouwer kijkt naar wat er met je lichaam gebeurt. In sommige gevallen kan je tijdens een test, voordracht,... een black-out krijgen, beginnen huilen of een hypeventilatieaanval krijgen.

Faalangsttraining: behandeling van faalangst

Als je je faalangst wil aanpakken en een faalangsttraining wil volgen, kan je dat doen aan de hand van ons online zelfhulpprogramma. Het programma. Het programma helpt je faalangst te verminderen en aan te pakken, zodat de symptomen van faalangst ook minder voorkomen.

Faalangsttraining: doe de angsttest

Als je wil weten in welke mate jij angst ervaart en of je gebaat kan zijn bij een faalangsttraining, kan je de online gratis angsttest invullen!