Burn-out is een vaak voorkomend gevolg van hevige werkdruk. Het zijn vaak ook mensen die perfectionistisch zijn en zichzelf veel druk opleggen, die een grotere kans hebben op een burn-out te ontwikkelen als anderen. Door de druk die ze zichzelf opleggen en werkdruk tezamen, is de kans groot dat deze mensen een burn-out zullen krijgen. Het is daarom nuttig om de symptomen van burn-out te kennen, zodat je eventueel symptomen bij jezelf, collega’s of werknemers kan herkennen. Lees hier dus meer over hoe burn-out op de werkvloer kan ontstaan, wat de symptomen zijn van burn-out op de werkvloer en hoe je burn-out kan aanpakken.
Burn-out op de werkvloer: symptomen van burn-out
Burn-out ontstaat meestal in drukke periodes. Dit wil zeggen dat de eerste symptomen tevoorschijn komen in periodes waar er meer werk is of er veel deadlines zijn. Daarenboven zijn onder bemanning of een plotse toename van verantwoordelijkheid/werk ook mogelijke oorzaken van de eerste symptomen van burn-out. Burn-out op de werkvloer zal zich vaak als eerste toonbaar maken doordat deze mensen prikkelbaarder worden en op één of andere manier aangeven dat het teveel aan het worden is. Dit moet niet altijd verbaal zijn, maar kan ook door bijvoorbeeld voortdurend te zuchten. Je zal merken dat het langer duurt eer iets afgewerkt geraakt of deze mensen steeds meer en meer vergeten. Soms kan het ook zijn dat mensen huilbuien krijgen of sneller geagiteerd zijn. Dat ze sterk negatief reageren als je hen vraagt om iets te doen.
Burn-out op de werkvloer: behandeling van burn-out
In veel gevallen ontstaat burn-out dus door een combinatie van eigen druk en werkdruk. Je zal je soms de vraag stellen waarom andere collega’s nog geen burn-out hebben of anders met het werk omgaan. Het kan zijn dat zij een andere manier hebben om met deze druk om te gaan en deze hen beter beschermt tegen burn-out dan jouw aanpak. Om je burn-out aan te pakken, is het nuttig om een programma te volgen, die je helpt om gewoontes aan te leren die je kunnen beschermen tegen burn-out. Als je een burn-out krijgt is het nuttig om je huidige gewoontes en aanpak aan te pakken, omdat deze je niet voldoende beschermen.
Mijn Kwartier is een online zelfhulpprogramma, dat gebaseerd is op cognitieve gedragstherapie, dat je begeleidt in het aanpakken van je burn-out, maar ook bij burn-out preventie of hervalpreventie. Je kan het programma dus ook volgen als je denkt dat je kans hebt op burn-out of als je genezen bent van je burn-out.
Burn-out op het werk: doe de stresstest
Je kan altijd de gratis online stresstest invullen als je wil weten wat jou niveau van stress is en of je kans hebt op het ontwikkelen van burn-out.