Depressie is niet altijd even gemakkelijk te herkennen. Het komt namelijk in verschillende vormen en met verschillende intensiteit voor. Zo zal je snel merken dat iemand somber is als deze persoon zich ook sociaal afzondert. Bij een vermindering van motivatie zal je dit vaak minder snel merken.

Mentale ziektes zijn moeilijker te herkennen aangezien je veel van de symptomen niet fysiek kan vaststellen. Dit type ziektes vraagt niet alleen kennis van de problematieken, maar ook inzicht in hoe de persoon vroeger was en hoe hij/zij zich nu gedraagt. Het is vaak dankzij deze achtergrondkennis dat je kan vaststellen dat iemand inderdaad verscheidene depressie symptomen manifesteert.

Depressie symptomen? Wat zijn symptomen van depressie?

Om je te helpen bij het herkennen van depressie symptomen bij jezelf of bij iemand anders, sommen we hieronder enkele van de meest belangrijke depressie symptomen op.

  • Aanhoudende somberheid, zelfs als er iets grappigs gebeurt
  • Verlies van motivatie, geen zin hebben ook nog maar iets te ondernemen
  • Frequent piekeren over wat je beter kan doen en wat je overkomen is
  • Je schuldig en waardeloos voelen
  • Je afzonderen van vrienden en familie
  • Niet langer hoop en dromen hebben voor de toekomst
  • Moeite hebben met inslapen en doorslapen
  • Eventuele fysieke problemen zoals hoofdpijn door het voortdurende gepieker, eetproblemen,...

Om te mogen spreken van een depressie dien je niet aan alle bovenstaande symptomen te voldoen. Je dient echter wel aan meerdere depressie symptomen te voldoen eer we daadwerkelijk van een depressie mogen spreken. Zo kunnen mensen met depressie toch uiteenlopende symptomen ervaren, hoewel ze aan dezelfde mentale ziekte lijden.

Depressie symptomen? Hoe behandel je depressie?

Mijn Kwartier is een online zelfhulpprogramma, dat je dagelijks van thuis uit begeleidt in het aanpakken en behandelen van depressie symptomen. Het programma werd ontwikkeld door artsen en dokters en is gebaseerd op cognitieve gedragstherapie. Dankzij de oplossingsgerichte technieken helpt het programma je inzicht te krijgen in je depressie symptomen en hoe je ze kan aanpakken. Dit kan ervoor zorgen dat je depressie afneemt en dat je kan voorkomen dat je in de toekomst nog aan een depressie zal lijden.

Depressie test!

Wil je graag weten aan welke depressie symptomen jij lijdt en hoe deze je dagelijkse leven beïnvloeden? Doe dan hier de gratis depressie test!