Om een depressie vast te stellen, moet er sprake zijn van meer dan enkel een sombere stemming. Dit artikel heeft de bedoeling depressie symptomen op te lijsten, zodat je voor jezelf kan uitmaken welke depressie symptomen op jou van toepassing zijn en welke niet. Verder geven we je tips omtrent een diagnose depressie en wat mogelijke behandelingsvormen van depressie symptomen kunnen zijn.

Vergeet ook zeker niet de gratis online depressie test te doen, om na te gaan welke depressie symptomen op jou van toepassing zijn en in welke mate ze jouw leven beïnvloeden.

Depressie symptomen? Wat zijn depressie symptomen?

Hieronder vind je een lijst van de depressie symptomen. Ga voor jezelf in stilte anders even na in welke depressie symptomen je jezelf kan terugvinden:

  • Somber, overheersend gevoel
  • Moeite met vreugdebeleving, zelfs als je iets grappig vindt
  • Slaapproblemen: moeite met inslapen en doorslapen
  • Piekeren
  • Isolatie: van vrienden, familie en anderen
  • Inactiviteit: je doet het liefst de hele dag niets
  • Huilbuien: frequenter als normaal
  • Verstoord eetgedrag: ofwel eet je nog amper of veel te veel
  • Laag zelfbeeld
  • Schuldgevoel: je voelt je snel schuldig en denkt dat veel je fout is

Depressie symptomen? Een diagnose depressie?

Om van een diagnose depressie te kunnen spreken, moeten er volgens de DSM meer dan 5 van bovenstaande depressie symptomen voor ten minste twee weken aanwezig zijn. Verder mogen de symptomen niet veroorzaakt worden door een verslaving of door rouw. Daarnaast moeten de depressie symptomen een significant lijden op je leven veroorzaken.

Depressie symptomen? Waar moet ik rekening mee houden?

Als het gaat over depressie symptomen, is het nuttig om je symptomen zo snel mogelijk aan te pakken. Het is namelijk zo dat depressie een litteken op je geest nalaat. Dit litteken vergroot de kans om in de toekomst opnieuw een depressie te ervaren. Des te sneller dat je jouw depressie symptomen aanpakt, des te meer kans dat je hebt om depressies in de toekomst te verminderen.

Depressie symptomen? Hoe behandel ik depressie?

Om depressie en depressie symptomen aan te pakken, kan je verschillende vormen van hulpverlening contacteren. Je kan bijvoorbeeld naar een psychiater gaan. Hij/zij helpen mensen doorgaans door het voorschrijven van medicatie zoals antidepressiva. Daarnaast is een therapie bij een psycholoog of psychotherapeut ook mogelijk. Zij kunnen je verder helpen door het toepassen van gesprekstechnieken. Iedere stroming bekijkt depressie op een andere manier en past dus ook verschillende technieken toe.

Naast deze traditionele vormen van hulpverlening, zijn er dankzij de groeiende nood aan hulpverlening ook andere vormen van hulpverlening ontstaan. Zo ontwikkelde Mijn Kwartier het online zelfhulpprogramma, dat ontwikkeld werd door dokter en psychologen, geïnspireerd op therapeutische technieken, om mensen met een lichte depressie te helpen bij het behandelen van hun depressie. Zo kunnen mensen die het moeilijk vinden om de stap te zetten, liever geen medicatie nemen bij lichte depressie of het moeilijk vinden om met iemand te praten van thuis uit een behandeling tegen depressie volgen. Het online programma kan ook als aanvulling dienen op therapie bij zwaardere depressies.

Depressie symptomen? Doe de test!

Wil je weten welke depressie symptomen op jou van toepassing zijn, doe dan hier onze gratis online depressie test!