Hoe kan je iemand diagnosticeren met depressie?

Het is niet altijd even gemakkelijk om iemand te diagnosticeren met depressie, omdat er veel verschillende uitingsvormen van depressie zijn. Daarenboven is het moeilijk, omdat er ook verschillende andere mentale ziektes zijn die op depressie lijken, zoals burn-out.

Om je te helpen in je zoektocht, lijsten we hier de symptomen van depressie op en kan je hier een depressief test terugvinden, die je zal helpen te bepalen of je depressief bent of niet.

Depressief test? De symptomen van depressie

De symptomen van een depressief gevoel, kunnen opgedeeld worden in verschillende categorieën:

De mentale symptomen

Deze symptomen zijn grotendeels gevoelsmatig, omdat depressie een mentale ziekte is dat je voornamelijk somber maakt. Je zal dus een overheersend somber gevoel ervaren. Ook al gebeurt er iets grappig, toch kan je niet lachen. Daarenboven heb je steeds vaker de nood om te huilen en wil je liever in je bed blijven liggen.

De lichamelijke symptomen

Als je depressief bent, heb je lichamelijk niet veel fut. Je hebt geen zin om activiteiten te ondernemen en zou het liefst van al de hele dag in bed blijven liggen. Je werk lijdt dus ook zeker en vast onder je depressie. Ondanks dat je soms veel slaapt, voel je niet uitgerust en heb je geen zin meer om iets te ondernemen.

De sociale symptomen

Als je een depressie hebt, sluit je je liefst ook zo veel mogelijk af van andere mensen. Je vindt het doorgaans vervelend als mensen tegen je beginnen praten en onderneemt meestal ook geen pogingen meer om je hobby te doen. Je hebt steeds meer moeite om hulp te ervaren en ziet op tegen dingen, waar andere mensen bijzijn. Zelfs bijeenkomsten met vrienden of familie worden vervelend.

Depressief test? Het aanpakken van depressie

Je zal merken dat een depressie soms vergaande gevolgen kan hebben. Het is niet enkel een mentale ziekte, maar ook een lichamelijke ziekte. Depressie kan er dus bijvoorbeeld ook voor zorgen dat je sneller ziek wordt.

Het beste is om depressie en zijn symptomen dus zo snel mogelijk aan te pakken. Op die manier heb je trouwens de grootste kans om de symptomen om te keren. Voor mensen die vaker of langduriger een depressie ervaren, laat depressie vaak een litteken na, dat de kans verhoogt op een volgende depressie.

Mijn Kwartier ontwikkelde een online zelfhulpprogramma dat depressie met gemiddeld 40% doet dalen na het programma voor één maand gevolg te hebben (volgens een onderzoek gepubliceerd in de artsenkrant, 2011). Het programma heeft zijn efficiëntie bewezen in het aanpakken van lichte depressies en is een goede aanvullen op therapie bij zwaardere depressies.

Depressief test? Doe de depressiestest!

Wil je weten in welke mate de symptomen van depressie op jou van toepassing zijn of tot welk stadium jouw depressie gevorderd is? Doe dan hier de gratis online depressietest.