Je kent het wel: je gedachten lijken rondjes te draaien, je blijft maar nadenken over hetzelfde, je vindt maar geen oplossing,… piekeren is een vorm van gepreoccupeerd nadenken, waarbij je gedachten zo snel gaan, dat ze in een soort vicieuze cirkel terecht komen. Je overloopt steeds opnieuw dezelfde elementen en kan geen oplossing vinden door de snelheid waarop je hersenen de informatie proberen te verwerken. Hierdoor slagen ze het deel van je hersenen over, dat instaat voor het vinden van een oplossing, waardoor je steeds meer gaat piekeren.

Piekeren kan een symptoom zijn van zowel depressie als angst als zelfs van burn-out. Ondanks piekeren bij ieder van deze mentale problemen voorkomt, gaat het zich telkens op andere manieren uiten. Zo zullen vaak de onderwerpen van het piekeren verschillen. Toch gaat het echter over één dezelfde vorm van preoccupatie, waarbij je je hersenen overbelast.

Piekeren behandelen? Hoe vind ik een oplossing tegen piekeren?

Als je op zoek bent naar een manier om piekeren te behandelen, dan is het nuttig op zoek te gaan naar een hulpverlening, die cognitieve gedragstherapie aanbiedt. Piekeren gaat namelijk over het doorbreken van een mentale vicieuze cirkel aan de hand van het opbouwen van gezonde gewoontes, afleidingstechnieken… Cognitieve gedragstherapie werkt aan de hand van deze technieken en is erg effectief bewezen in het behandelen van piekeren.

Behandeling piekeren? Hoe gaat het in zijn werk?

Vast te blijven zitten in het piekeren gaat je niet helpen; piekeren is zoals pop-up advertenties op de computer: des te meer je erop klikt, des te meer advertenties er tevoorschijn komen. Daarom is het nuttig te leren hoe om te gaan met piekeren en hoe een oplossing te vinden zonder te piekeren. Hier kan Mijn Kwartier je bij helpen. Je leert meer over de psychologische dynamiek achter piekeren en wordt tegelijkertijd begeleidt in het construeren en inleiden van gezonde gewoontes in je leven. Op die manier pak je piekeren op zowel korte als lange termijn aan en verlaag je jouw psychische kwetsbaarheid!

Test je piekergedrag hier!

Wil je weten in welke mate piekeren een invloed heeft op jouw dagelijkse leven en je functioneren? Doe dan hier de gratis piekertest!