Longkanker is een overweldigende gebeurtenis. Als je te horen krijgt dat je kanker hebt, zal het heel waarschijnlijk zijn dat je een groene slag te verwerken krijgt. Het horen van zulk nieuws heeft namelijk veel invloed op je leven. Voor velen zal het je leven zelfs drastisch veranderen. Je zal operaties moeten ondergaan, chemo krijgen,.... Dit kan en zal in veel gevallen gepaard gaan met stress. Wat kan stress betekenen in zulke situatie?

Longkanker en stress

Dit artikel is niet alleen van toepassing op longkanker, maar op alle soorten vormen van kanker. De behandeling of het horen van het nieuws zal waarschijnlijk stress en/of depressiviteit met zich mee kunnen brengen. Deze stress en/of depressiviteit kan het voor jou nog moeilijker maken.

In de psychologie bestaat er een begrip dat 'kwaliteit van leven' wordt genoemd. Het gaat namelijk over de kwaliteit van je leven, hoe jij je leven graag wil doorbrengen. Dit begrip heeft al voor veel controverse gezorgd in de gezondheidssector. Over volgende vragen wordt hevig gediscussieerd: "Wat als iemand niet geholpen wil worden?", "Is de behandeling belangrijker als levenstevredenheid?". Bijvoorbeeld iemand die naar het ziekenhuis gebracht wordt en een diagnose krijgt, waarbij hij/zij nog maar enkele maanden te leven heeft. Stel je voor dat behandeling veel stress oproept bij deze persoon. Is het dan het belangrijkste de behandeling toch nog op te starten of te genieten van de tijd die hij/zij nog heeft.

Longkanker en kwaliteit van leven

Kwaliteit van leven gaat niet enkel over als iemand zal sterven, het gaat ook over een diagnose en de impact van alles wat te maken heeft met de ziekte. Zoals ik reeds eerder zei, kan een behandeling of diagnose gepaard gaan met stress en/of depressiviteit. Daarom kan het een verruiming zijn om ook de stress en/of depressiviteit aan te pakken. De bedoeling hiervan is dat je een hogere kwaliteit van leven ervaart en eventueel je diagnose kan verwerken.

Longkanker en Mijn Kwartier

Mijn Kwartier is een online zelfhulpprogramma dat je kan ondersteunen in het aanpakken van je stress en/of depressiviteit en eventueel met het verwerken van je diagnose. Dagelijks kan je 15minuten aan jezelf werken aan de hand van onze video's en vragen. Onderzoek toont aan dat stress tot 77% en geluk tot 40% toeneemt na één maand Mijn Kwartier.

Longkanker: Test je stress!

Naast het programma, biedt Mijn Kwartier ook een gratis stresstest aan, die je meteen na het invullen, doorverbindt naar een pagina met jouw scores!