Denk je dat je psoriasis hebt of heb je misschien een diagnose gekregen van je arts? Psoriasis is een chronische ziekte die veroorzaakt wordt door problemen in je immuunsysteem. De ziekte kan een lange tijd aanhouden. Bij psoriasis is het ook belangrijk om rekening te houden met andere factoren, die een invloed kunnen hebben op je immuunsysteem, aangezien je immuunsysteem je net gevoeliger maakt voor de ziekte. In dit artikel zullen we dus beschrijven wat psoriasis is, om je een beter beeld te geven op de ziekte. Verder zullen we je helpen in het opsommen van dingen die een invloed kunnen hebben op je immuunsysteem, zodat je zelf je ziekte kan aanpakken om erger te voorkomen.

Psoriasis? Wat is psoriasis? En de symptomen?

Zoals reeds vermeld is psoriasis een auto-immuunziekte, wat wil zeggen dat de ziekte veroorzaakt wordt door een verzwakt immuunsysteem. Psoriasis is een ziekte die ervoor zal zorgen dat je rare plekken op je lichaam krijgt, omdat er een versnelde deling en een vermindere rijping van de hoorncellen in je opperhuid plaatsvindt. Dit wil zeggen dat cellen niet normaal kunnen rijpen en daardoor op een vreemde manier afschilferen. Het kan zijn dat de ziekte op en neer gaat, dus dat er momenten zijn dat je er niet veel last van hebt, maar dan plots weer wel. Bij psoriasis versnelt de huid veel sneller dan iemand die de ziekte niet heeft. Door deze versnelde wisseling is de structuur van de nieuwe huidlaag anders dan normaal, wat de rode vreemde plekken veroorzaakt.

Psoriasis? Wat kan ik eraan doen?

De ziekte wordt veroorzaakt door een verlaagd immuunsysteem of als er iets mis is in het immuunsysteem. Om de ziekte dus enigszins onder controle te hebben, kan je ervoor zorgen dat je je immuunsysteem verhoogd of sterker maakt, zodat de symptomen van de ziekte minder tot uiting kunnen komen of je er zelfs voor kan zorgen dat de ziekte verdwijnt.

Stress heeft een grote invloed op je immuunsysteem. Het kan ervoor zorgen dat je oververmoeid geraakt, dat je hoofdpijn krijgt,.... Heb je ooit als eens gemerkt dat als je veel stress hebt, je plots veel vatbaarder bent voor ziektes? In dat opzicht is het dus heel nuttig om je stress aan te pakken, zodat je ook deze invloed op je psoriasis kan verlagen.

Mijn Kwartier ontwikkelde een online zelfhulpprogramma, dat je helpt in het aanpakken en herkennen van je stress, zodat je je immuunsysteem kan versterken, je minder vatbaar bent voor ziektes en je jouw stress weer onder controle kan krijgen!

Psoriasis? Doe de stresstest!

Als je wil weten in welke mate stress een invloed kan hebben op psoriasis of in welke mate stress je immuunsysteem kan beïnvloeden, kan je hier de gratis stresstest doen die je jouw niveau van stress vertelt!