Vermoeidheid is een vervelend gevoel. Ik denk dat ik voor iedereen spreek als we ons het liefst nog eens willen omdraaien als de wekker afgaat. Bijna niemand staat graag op 's ochtends, buiten als we die dag iets heel leuk tegemoet gaan. Maar spijtig genoeg kan dat niet iedere dag. De meeste dagen staan we op om vervolgens naar het werk te gaan, of te gaan studeren en 's avonds terug thuis te komen. Dat ritme houden de meeste mensen 5 dagen per week aan.

Tegenwoordig zijn we overal en altijd beschikbaar. We hebben een GSM, Facebook, Twitter,... noem maar op. Dit is niet zoals vroeger. We ervaren nu meer vermoeidheid als vroeger. Maar hoe kan dat? Dit artikel legt uit waarom we ons oververmoeid voelen en hoe we het kunnen aanpakken.

Waarom zijn we vermoeid?

Vroeger leefden we meer op het ritme van de klok en deden we verschillende activiteiten gedurende de dag. Bijvoorbeeld we werken op het veld, we melkten de koeien,... We gebruikten telkens verschillende spieren. Nu zitten de meeste van ons achter een bureau en gebruiken hoofdzakelijk maar één spier: onze hersenen. Deze geraken dus wel degelijk oververmoeid. Daarenboven hadden we vroeger rust toen we thuis kwamen. Misschien denk je nu wel: 'Rust, ik moest het eten klaar maken en kuisen,...'. Dat is correct: zoals vandaag de dag zaten mensen ook niet echt neer en deden niets meer. Ze waren nog in de weer met hun huishouden. Ook vandaag doen we dit nog, maar we hebben veel meer elektronica, die als we niet bezig zijn, onze hersenen blijven uitputten. Het is eigenlijk niet zo slecht om 's avonds nog een beetje te kuisen. Op die manier wissel je af tussen het stilzitten gedurende de dag en 's avonds nog een beetje beweging. Nu kruipen we vaak voor de TV of de computer, waardoor onze hersenen dus geen enkele kans krijgen tot recupereren.

Verder zijn er ook bepaalde psychische stoornissen die oververmoeidheid in de hand werken. Denk hier maar aan stress. We putten ons lichaam en onze hersenen uit, door het voortdurend onder druk te zetten. We pushen onszelf steeds meer en meer, want we merken dat we niet meer hetzelfde aankunnen als daarvoor. Onze stress tast ons concentratievermogen aan, zelfs ons geheugen.

Verder zijn piekergedachten ook niet goed voor onze hersenen. Denk hier maar aan depressie of zelfs stress. We blijven steeds in hetzelfde cirkeltje denken, we putten onze hersenen uit door er voortdurend beroep op te willen doen. Dit kan zeker en vast een oververmoeid gevoel veroorzaken. Bij depressie voel je je vaak oververmoeid en heb je geen zin om iets te gaan doen. Bij depressie is het vaak dat oververmoeidheid eerder een gevoel is dan dat je lichaam echt oververmoeid is. Dit is vaak ook het geval bij stress of burn-out, al is het hier belangrijker om te rusten dan bij depressie. Bij depressie is het goed om fysiek dingen te gaan ondernemen, en bij burn-out pak je het beter rustig aan.

Hoe pakken we oververmoeidheid aan?

In de eerste instantie is het goed om eens met je arts over je oververmoeidheid te praten. Oververmoeidheid kan namelijk verschillende oorzaken hebben. Bij hem/haar kan je advies vragen omtrent de behandeling. Mocht het gaan om een psychische oorzaak, kan je hulp zoeken bij een psycholoog of het online zelfhulpprogramma volgen. Het ondersteund je namelijk om te zoeken wat jou verder helpt en wat jou gelukkig maakt, zodat je in de toekomst jezelf kan behoeden om over je grens te gaan.

Test je stress,depressiviteit en angst!

Je kan altijd de gratis online stresstest doen om te ontdekken of jouw oververmoeidheid te maken kan hebben met psychische factoren.