Stress in een beginfase is vrij onschuldig. Het kan zelfs maken dat je productiever gaat worden. Voor anderen heeft het echter negatieve gevolgen. Veel mensen denken dat stress na een tijdje wel zal weggaan. Spijtig genoeg is dit niet het geval. Het beste wat je kan doen, is de stress aanpakken. Om aan te geven waarom het zo belangrijk is om stress aan te pakken, zetten we hier enkele gevolgen van stress op een rijtje.
Wat zijn lichamelijke gevolgen van stress?
Stress heeft, ondanks het eerder een psychisch fenomeen is, vele lichamelijke gevolgen. Denk hier maar aan hartkloppingen, pijnlijke spieren, spanningshoofdpijnen,.... Dit komt doordat tijdens stress het hormoon cortisol wordt afgescheiden. Voorgaande oorzaken hangen samen met de lichamelijke reacties op dit hormoon. Bij langdurige stress zullen deze symptomen dus de kop op steken. Verder zal het invloed hebben op andere functies. Denk hier maar aan geheugen, concentratie en slaap. Stress zal ervoor zorgen dat we geheugenproblemen ondervinden, moeilijkheden hebben met concentratie en we de slaap moeilijker kunnen vatten/niet meer doorslapen. Dit heeft op hun beurt ook weer nefaste gevolgen voor ons lichaam.
Wat zijn de psychische gevolgen van stress?
Stress op zich is een psychisch fenomeen. Toch kan langdurige stress leiden tot ergere psychische symptomen. Denk hier maar aan burn-out of depressie. Als stress langdurig aanhoudt, zal je fysiek en psychisch uitgeput geraken. Je blijft maar piekeren, krijgt niet genoeg slaap, wat op zijn beurt tot meer stress leidt. Dit kan na een tijdje teveel worden en de emmer zal overlopen. Zo kan dus een burn-out uit stress ontstaan. Wat ook gepaard gaat met stress zijn sombere buien en huilbuien. Door de opstapeling van stress kunnen deze buien erger worden, waardoor na een tijd depressie kan ontstaan.
Hoe helpt Mijn Kwartier tegen stress?
Uit voorgaande alinea's blijkt het belang om stress aan te pakken. Mijn Kwartier helpt je hierbij! Het is een online zelfhulpprogramma, dat gespecialiseerd is in het behandelen van stress, burn-out, depressie en angst. Het kan dus jouw duwtje in de rug zijn om stress aan te pakken. Aan de hand van dagelijkse oplossingsgerichte vragen en video's, kan je ontdekken hoe je stress kan verminderen.
Hoe meet ik stress bij mezelf?
Op de site van Mijn Kwartier vind je een gratis stresstest. Deze geeft aan in welke mate jij stress ervoer in de afgelopen week.