Nu donderdag 10 oktober organiseert de hogescholengroep PXL Heathcare een congres over digitale hulpverlening via het internet. Dr Paul Koeck van Mijn Kwartier zal om 11.00 uur spreken over het Online Zelfhulpprogamma Mijn Kwartier. U bent allen uitgenodigd om deel te nemen!

Tijdstip

Donderdag 10 oktober 2013; van 09:00 u. tot 16:00 u.

Inleiding

Start to care digital Hoe kunnen hulpverleners aan de slag met digitale media op de werkvloer?

Naar aanleiding van de Internationale dag van de geestelijke gezondheid organiseren OPZ Geel, OPZC Rekem, Thomas More Kempen en Hogeschool PXL deze studiedag.

Programma:  9u: Onthaal met koffie 9u30 - 9u40: Verwelkoming 9u40 - 10u30: Sociale media en het gebruik van internet in de hulpverlening - Jo Van Hecke 

Inhoud: Welke bestaande internetsites zijn bruikbaar. Hoe moet je deze gebruiken en waar moet je vooral op letten. Verder besteedt Jo Van Hecke ook veel aandacht aan het stuk Mediawijsheid waaronder privacy valt en aspecten die onmisbaar zijn, wil je stappen zetten met cliënten online.

Jo Van Hecke werkte verschillende jaren als contextbegeleider in de jeugdzorg en merkte meer en meer de verandering op in de communicatie tussen jongeren onderling. Hij participeerde als Pilot coördinator mee in het Europese Incluso project waarin gezocht werd naar de bruikbaarheid van social media in de jeugdzorg. Van hieruit ontwikkelde hij verschillende methoden om te werken met jongeren en hun gezinnen. Jo Van Hecke geeft gastcolleges aan Hogescholen en Universiteiten in het gebruik van social media in de hulpverlening. Hij publiceerde zijn ervaringen in het werken met online hulpverlening al in verschillende vakbladen. Samen met Davy Nijs publiceerde hij hierrond een boek ‘internet als methodiek in de jeugdzorg’ Garant 2012. Hij is er vast van overtuigd dat deze methoden sterk bijdragen aan of tot het werken met jongeren in de jeugdzorg. ‘Creative Thinking out of the box’ is zijn motto.

10u30 - 11u: Mogelijkheden van online hulpverlening op gebied van afhankelijkheidsproblemen - Herwig Claeys 

Inhoud: Deze mogelijkheden worden geïllustreerd aan de hand van lopende projecten zoals: De Druglijn, Alcoholhulp, Cannabishulp, Drughulp en mobiele apps. Herwig Claeys is psycholoog en webdesigner. Hij is verantwoordelijke online projecten bij CAD-Limburg en ontwikkelaar bij online-hulpverlening.be

11u - 11u30: Kan een online zelfhulpprogramma mijn patiënt ‘genezen’ in 15 minuten per dag?

Dr. Paul Koeck is hoofdgeneesheer en ontwikkelaar van ‘MijnKwartier.be/nl’, naast zijn praktijk als oplossingsgericht geneesheer-psychotherapeut en stressbegeleider in Antwerpen.

11u 30 - 12u: Online hulpverlening: een gadget voor hulpverleners of een oplossing voor enkele uitdagingen van onze gezondheidszorg? - Debora Vansteenweghen  Inhoud: Hoe effectief en efficiënt is deze vorm van hulpverlening en hoe kan deze manier van werken een aanvulling zijn voor het klassieke hulpverleningsaanbod? Een stand van zaken van het onderzoek en een illustratie aan de hand van de ervaringen met enkele recente toepassingen in Vlaanderen: Kleur je Leven en de gelukscoach op www.plukjegeluk.be.

Debora Vansteenweghen is director ISW Limits / Postdoctoral researcher KU Leuven

12u - 13u: Middagpauze 

13u - 13u40: Serious Games in Healthcare, wat kunnen ze betekenen voor de medische wereld? - Robin Marx

Inhoud: De mogelijkheden die health-games te bieden hebben worden aangetoond aan de hand van enkele concrete voorbeelden en projecten.

Robin Marx, medeoprichter van LuGus Studio.

13u40 - 14u40: Healthcare app’s: Wat moeten we ermee doen? - Joachim Gregoor

Inhoud: - Welke app’s helpen om je gezondheid meetbaar op te volgen? - Welke app’s kunnen je gezondheid bevorderen? - Hoe maak je eenvoudig je eigen app met jouw specifieke inhoud?

Joachim Gregoor is onderzoeker binnen PXL- Research en praktijklector aan de PXL.

14u40 - 15u45: Bezoeken aan demostand met gelegenheid tot koffie

• LugusStudios - Serious gam • Cubigo - Empowerment patiënt • eASSIST - Online toolbox voor huisartsen • Infosuppot - Diverse app’s • WAI-NOT - Begeleiding internetgebruik • Link in de kabe - l Computerleercentrum jongeren • Hello My Dea - r Contactplatform • KULeuven Kleur je leven - Depres • Vpad - Veilig op pad • Jo van Hecke - E-hulp Vlaanderen • PHL dpt. Healthcare - Healthcare app’s • Dr. Paul Koeck - Zelfhulpprogramma "MijnKwartier.be"

15u45 – 16u20: Hoe gaan we om met de patiënt als gebruiker van sociale media? - Nico De Fauw

Inhoud: Sociale media zijn niet meer weg te denken in onze samenleving. Het aantal Facebookgebruikers, Twitter adepten, LinkedIn gebruikers en You Tube liefhebbers, om maar de voornaamste te noemen, is gigantisch. Ook in Vlaanderen zijn deze sociale media geïntegreerd in het alledaagse leven….En aangezien de Vlaming ook bekommerd is om zijn gezondheid zal hij deze sociale media gebruiken om informatie over zijn eigen symptomen, klachten, ziekte…op te zoeken. Meer nog hij zal ook zijn ervaringen met zorgaanbieders als artsen en ziekenhuizen delen via zijn “vrienden”, “volgers” en “connecties”. Hoe gaan we hiermee om als zorgprofessional en hoe kunnen we zelf op een positieve manier sociale media inzetten inzake behandeling en begeleiding, therapie, patiëntparticipatie, kwaliteitszorg, ... Welke sociale media zetten we best in voor welke doelgroep en doeleinden? We staan in deze presentatie uiteraard niet alleen stil bij de mogelijkheden, maar uiteraard ook bij de mogelijke risico’s en nadelen.

Nico De Fauw is psycholoog en stafmedewerker bij Zorgnet Vlaanderen

16u20- 16u30: slotwoord

Plaats

Hogeschool PXL- PHL-Congress Elfde Liniestraat 23 - Gebouw D 3500 - Hasselt – 011/77 57 07 Zaal (Pacioli) D119

Bijdrage

€65: deelnemersmap met attest van aanwezigheid + maaltijd Studenten: €40 : excl. maaltijd: kunnen gebruik maken van het studentenrestaurant aan studententarief.