Burn-out behandelen of aan burn-out preventie doen wordt steeds belangrijker. 1 op de 20 werknemers zit namelijk thuis met een burn-out. Dit is nefast voor beide betrokken partijen, namelijk de werknemer en de werkgever. Voor de werknemer zal het aanpakken van zijn burn-out energie vragen en zal de werknemer in veel gevallen ook thuis zitten gedurende een langere periode. Voor de werkgever is dit nefast omdat er een werkkracht tussen uit valt en burn-out een werkgever veel geld kan kosten. Het is dus nuttig voor beide partijen om aan burn-out preventie te doen. Hoe treedt dit in het algemeen in zijn werking? Als je aan burn-out preventie wil doen is het belangrijk om de mechanismen achter burn-out te begrijpen en dus ook te weten hoe je burn-out kan herkennen. In dit artikel zullen de symptomen van burn-out omschrijven, beschrijven hoe burn-out aangepakt kan worden en welke mogelijkheden er zijn om aan burn-out preventie te doen.

Burn-out preventie: symptomen van burn-out

Als je een burn-out hebt, zijn de meest voorkomende gevolgen de volgende: slaapproblemen, aandachtsproblemen, geheugenproblemen, somberheid of kortere reacties, …. Omdat je stress ervaart, zullen veel mensen last hebben van slaapproblemen. Doordat ze beginnen piekeren, vallen ze moeilijk in slaap of worden vaker wakker. Stress zal er namelijk voor zorgen dat je oppervlakkiger slaapt. Dit zal tot een vermoed gevoel leiden. Daarenboven ervaren mensen met burn-out aandachtsproblemen. Je zal merken dat als iemand op het werk burn-out heeft of veel stress ervaart, dat deze persoon taken niet meer zo snel gedaan krijgt als vroeger of je andere symptomen van wisselende aandacht bemerkt. Het is namelijk zo dat stress ervoor zal zorgen dat je je moeilijker kan concentreren, wat ervoor zal zorgen dat deadlines misschien niet altijd gehaald worden. Mensen met burn-out hebben daarenboven vaak last van geheugenproblemen. Denk hier bijvoorbeeld aan wat ze nog moesten doen of welke stappen ze nu weer in een bepaald project moesten ondernemen. Zo kan het bijvoorbeeld zijn dat ze thuis komen en zich plots herinneren dat ze vergeten zijn dat ze naar de winkel moesten gaan.

Doordat de molen van iemand met overmatige stress of burn-out voortdurend draait, zullen deze mensen vaak ook korter reageren. Vaak begint dit eerst tegen de partner en dan pas tegen andere mensen. Vaak is de partner trouwens de eerste die merkt dat er iets niet juist is. Maar ook tegen collega’s kan het voorkomen dat mensen veel korter beginnen reageren. Zeker als er onvoorzien werk bijkomt. Ze hebben het gevoel dat hun hoofd al zo vol zit, en dan kan dit extra werk er echt niet meer bij. Je zal misschien ook merken dat mensen met burn-out vaker beginnen huilen of somber zijn. Stress kan deze invloed hebben, omdat mensen met burn-out niet meer hetzelfde gedaan krijgen als daarvoor, wat hen helemaal het gevoel geeft dat ze het even niet meer aankunnen.

Burn-out preventie: hoe wordt burn-out aangepakt?

Er zijn veel verschillende mogelijkheden om burn-out aan te pakken of om aan burn-out preventie te doen. Maar om te weten hoe de behandeling van burn-out werkt, is het zinvol om te weten welke mensen meer kans hebben om een burn-out te ontwikkelen. We zien in het algemeen dat perfectionisten een veel hogere kans hebben om burn-out te ontwikkelen dan andere mensen. Het draait bij burn-out vaak om de manier hoe mensen omgaan met stress. Iemand die perfectionistisch is, vindt dat alles perfect tot in de puntjes afgewerkt moet worden, wat er soms voor kan zorgen dat werk blijft liggen of niet alles op tijd gedaan is. Als er dan extra werk bijkomt, zal iemand met perfectionisme ook sneller het gevoel hebben dat er teveel op hen afkomt. Mensen  die perfectionistisch zijn doen vaak ook langer om taken af te ronden, en als ze dan extra werk krijgen, zien ze vaak niet hoe ze ook dit op tijd perfect kunnen afronden. Als je dan bijvoorbeeld deze mensen vergelijkt met mensen die niet snel gestresseerd geraken en zelf bepalen wat ze willen doen en hoe ze het willen doen. Veel mensen met perfectionisme hebben ook het gevoel dat ze iets perfect moeten afronden, wat voor hen nog meer druk oplevert.  Daarenboven zal je zien dat mensen die heel de dag beroep doen op hun hersenen meer kans hebben op een burn-out dan mensen die afwisselen van spier. Wat bedoelen we hier mee? Denk even mee: stel je voor dat Frank heel de dag op de bureau werkt, vervolgens thuis komt en nog verschillende dingen op de computer moet afronden en vervolgens als ontspanning TV gaat kijken. Frank kan dit percipiëren als  ontspanning, toch heb je bij alle activiteiten slechts één spier in je lichaam nodig: je hersenen. Franks hersenen krijgen dus amper rust en dat zal er voor zorgen dat Frank een verhoogde kans heeft op het ontwikkelen van burn-out. Stel je nu voor dat we Frank vergelijken met Mark. Mark werkt als elektricien, dus is de hele dag fysiek bezig. Als hij thuis komt, kookt hij en gaat hij lopen met een vriend. Vervolgens kijkt hij nog even TV en gaat slapen. Ondanks dat het kijken van TV ook beroep doet op de hersenen, zal Mark een veel lagere kans hebben op het ontwikkelen van burn-out, omdat hij gedurende de dag beroep doet op verschillende spieren en niet alleen zijn hersenen belast. Als je teveel beroep doet op je hersenen, kan dit een overbelasting veroorzaken, wat op zijn beurt stress en zelfs burn-out tot gevolg kan hebben.

Waarom hebben we dit nu kort beschreven? Omdat de behandeling van burn-out hem grotendeels zit in het loslaten van oude gewoontes en het ontwikkelen van nieuwe gewoontes, die ervoor zorgen dat de kans op een burn-out kleiner wordt. Je oude gewoontes hebben er namelijk toe geleid dat je een burn-out kreeg en als je deze niet veranderd is een nieuwe burn-out vaak niet ver weg. Als je perfectionistisch bent, wil dit niet zeggen dat je al je perfectionisme over boord moet gooien, maar dankzij een behandeling kan je leren wanneer het nuttig is om perfectionistisch te zijn en wanneer je moet leren loslaten. Verder, buiten het ontwikkelen van nieuwe gewoontes, bestaan een burn-out behandeling vaak in het aanpassen van de coping manier. Dit wil zeggen dat we de manier waarop je met moeilijke situaties omgaat willen aanpakken, zodat ook dit ervoor zal zorgen dat burn-out in de toekomst minder kan voorkomen.

Om bovenstaande dingen te realiseren, hebben veel mensen professionele begeleiding nodig. Het is namelijk zo dat eens je een burn-out het gehad , je hersenen een soort litteken hebben gekregen, dat ervoor zorgt dat je meer kans hebt op een tweede burn-out. Daarenboven verloopt het ontwikkelen van positieve gewoontes voor iedereen anders. Bijvoorbeeld: het is niet voor iedereen mogelijk om iedere dag te gaan sporten, terwijl andere mensen daar net kracht uithalen. Daarom betekent het ontwikkelen van positieve gewoontes voor iedereen iets anders. Een behandeling tegen burn-out helpt je jouw positieve gewoontes ontdekken en helpt je ontdekken wat voor jou mogelijk is om aan je burn-out te werken.

Burn-out preventie: mogelijke behandeling van burn-out en burn-out preventie

Naast het online zelfhulpprogramma van Mijn Kwartier, dat mensen met burn-out, stress en depressie begeleidt, geeft Dr. Paul Koeck dagtrainingen voor leidinggevende omtrent burn-out. Deze trainingen omvatten uitleg over de mechanismen achter stress en burn-out, communicatietips bij burn-out, re-integratie na burn-out en tips om stress en burn-out aan te pakken.

Burn-out preventie: doe de stresstest!

Als je wil weten in welke mate er sprake is van stress, kan je hier de gratis stresstest invullen. Deze test vertelt je na afloop wat jouw persoonlijk stressniveau is en wat jij kan doen om je stress aan te pakken.