Burn-out komt steeds vaker en vaker voor. Als je een burn-out hebt, wordt alles je teveel. Je geest is zo overbelast dat je niet meer alles kan onthouden wat mensen je vragen om te doen of wat je ervoor normaal gezien routinematig deed. Vaak zal je ook merken dat je kwaad wordt als mensen vragen om nog een extraatje erbij te nemen of om iets te doen. Je brein zit al zo vol dat je niet meer weet waar eerst te beginnen. Je lijstje wordt te groot en hebt het gevoel dat je het nooit afgewerkt zal krijgen. Een burn-out is nefast voor zowel werknemers als wekgevers. Werknemers met burn-out hebben namelijk veel te lijden onder de burn-out en eens ze er één hebben gehad, is de kans dat ze een tweede keer een burn-out krijgen groot. Voor werkgevers is het nefast, omdat ze werkgevers verliezen en het vaak duur is om een werknemer met burn-out thuis te hebben zitten. Het wordt nog erger als er verschillende mensen, eventueel op dezelfde afdeling, wegvallen ten gevolge aan burn-out. Daarom is het belangrijk om burn-out spoedig te herkennen en bij te sturen waar nodig. Burn-out preventie heeft dus zeker zijn voordelen: het kan schade of vervelende situaties langs beide kanten voorkomen.

Burn-out preventie: hoe herken ik een burn-out

Als je een burn-out hebt of er één aan het ontwikkelen bent, zal je merken dat je vaak zoveel stress hebt dat je niet meer weet waar je het hebt. Je geraakt gestresseerd door het vele werk dat je moet doen, maar je stress zal er vaak voor zorgen dat je langer nodig hebt om hetzelfde werk te verzetten. Stress kan ervoor zorgen dat je problemen krijgt met aandacht en dat je geheugenproblemen begint te ondervinden. Je zal dus vaak vergeten wat je allemaal moest doen en doordat je geest zo vol zit, langer nodig hebben om hetzelfde werk te doen. Eens je zo in je werk verzeild zit, is het een soort vicieuze cirkel. De symptomen zorgen ervoor dat je meer stress krijgt, wat op zijn beurt ervoor zal zorgen dat je emmer voller en voller geraakt.

Burn-out preventie: behandeling van burn-out

Mijn Kwartier is een online zelfhulpprogramma dat ontwikkeld is om burn-out aan te pakken. Het programma is ontwikkeld vanuit de cognitieve gedragstherapie en helpt je dagelijks bij het aanpakken en het verminderen van je symptomen van burn-out. Bij burn-out is het ook zeer nuttig om aan preventie te doen. Burn-out is namelijk een proces dat geleidelijk aan erger wordt. Ook nadat je hersteld bent van een burn-out, is het nuttig om een behandeling te blijven volgen, om ervoor te zorgen dat je niet hetzelfde patroon als voor de burn-out aanhoudt. Op die manier zal het namelijk niet lang duren eer je weer een burn-out kan ontwikkelen.

Burn-out preventie: doe de stresstest

Stress is een grote oorzaak van burn-out. Het is dus nuttig om je stressniveau in te gaten te houden en eventueel aan te pakken als het te hoog wordt. Je kan dus altijd de gratis stresstest van Mijn Kwartier hier online afleggen!