Hoe herken ik een burn-out bij iemand?

Een burn-out kan veel uitingsvormen hebben. Een arts of psycholoog kan ze vaak snel herkennen, maar voor anderen kan dit moeilijk zijn. Om je te helpen bij het vaststellen van een burn-out bij jezelf of anderen, geven we je de symptomen van burn-out en kan je de gratis burn-outtest doen.

Test burn-out? Een opgebrand gevoel

Als je een burn-out hebt, voel je je vaak opgebrand, uitgeblust en moe. Je piekert steeds vaker en merkt dat jouw aandacht achteruit gaat. Taken zijn niet meer zo snel afgewerkt als vroeger en je vergeet steeds vaker dingen.

Test burn-out? Als je moeite hebt met grenzen stellen

Mensen die moeite hebben met grenzen stellen hebben meer kans op een burn-out. De kans op een burn-out is groter, omdat je jezelf te ver pusht. Je hebt vaak moeite met "nee" zeggen als ze je iets vragen, omdat je andere mensen wil helpen of dat je het moeilijk vindt om iemand teleur te stellen. Doordat je teveel hooi op je vork neemt, zal je merken dat je meer stress ervaart en dat je vaker piekert.

Test burn-out? Ik slaap slechter

Vaak hebben mensen ook problemen met slapen, omdat je vaker piekert en je lichaam minder rust krijgt. Daardoor slaap je oppervlakkiger, waardoor je lichaam niet de rust krijgt dat je nodig hebt. Zo kom je in een vicieuze cirkel terecht, waar het moeilijk is om uit te geraken.

Test burn-out? Hoe burn-out aanpakken?

Je kan de symptomen van burn-out omkeren door ze tijdig aan te pakken. Dit kan je door middel van een psycholoog, een arts of een online zelfhulpprogramma. Het online zelfhulpprogramma van Mijn Kwartier helpt je je burn-out stap voor stap aan te pakken om zo weer met volle energie aan je leven te kunnen beginnen.

Test burn-out? Doe de burn-outtest!

Wil je weten in welke mate jij de symptomen van een burn-out ervaart of hoe ver jouw burn-out gevorderd is? Doe dan hier de gratis online burn-outtest.