Antidepressiva? Wanneer is het nu nuttig om het te gebruiken en wanneer niet? Volgens een recent artikel van de Gazet van Antwerpen is er een overmedicalisering, zeker wat depressie betreft. Dit wil zeggen dat er te vaak antidepressiva voorgeschreven wordt. Maar omdat het net zo vaak wordt voorgeschreven moet het toch een positieve bijdrage leveren? In sommige gevallen kan antidepressiva inderdaad een extra hulpmiddel zijn of ervoor zorgen dat therapie een groter effect heeft, maar in veel gevallen zijn we niet geholpen met het slikken van antidepressiva. Dit artikel zal beschrijven wanneer het nuttig kan zijn om antidepressiva te nemen en wanneer niet bij depressie. Volgens raadt het ook andere mogelijkheden tot behandeling aan.

Antidepressiva? Wanneer helpt het je daadwerkelijk?

Antidepressiva zal in veel gevallen mensen kunnen helpen, maar soms is het gewoon overbodig om antidepressiva te nemen. Nu wanneer is het niet overbodig en wanneer is het bijna noodzakelijk om antidepressiva te nemen? Antidepressiva heeft een gunstig effect bij genetische vormen van depressie. Dit wil zeggen dat je een biologische aanleg hebt om depressie te ontwikkelen. Denk hier bijvoorbeeld aan bipolaire depressie. Het heeft dus te maken met de oorzaak van de depressie.

Antidepressiva? Wanneer helpt het niet?

Gewone depressie komt veel vaker voor dan genetische vormen van depressie. Wat we verstaan onder gewone depressie is een depressie die ontstaan is door hevige negatieve emoties of een gebeurtenis die ingrijpend was. In dat geval is de depressie in veel gevallen ook gemakkelijker om te behandelen met een therapie, al dan niet lang. Omdat de oorzaak ligt in de omgeving, een bepaalde situatie die zich heeft voorgedaan, is het beter om deze te behandelen door de situatie aan te pakken. Mensen die voor deze soort depressie antidepressiva nemen merken vaak dat na een tijdje, als deze situatie zich opnieuw voordoet, de depressie weer terug komt, omdat ze niet hebben leren omgaan met de situatie.

Antidepressiva? Hoe behandel ik depressie?

Buiten medicatie zijn er veel verschillende mogelijke vormen hoe je depressie kan behandelen. Mijn Kwartier ontwikkelde een online zelfhulpprogramma, dat je helpt in het aanpakken van deze depressie en ook de kans dat depressie in de toekomst nog zal voorkomen te verkleinen. Het programma kan je thuis volgen.

Antidepressiva? Doe de depressietest!

Om te weten in welke mate er kans is op depressie, kan je altijd de gratis online depressietest invullen. Deze vertelt je na afloop meteen jouw depressieniveau!