Op het internet vind je veel bronnen terug die je kunnen vertellen wat burn-out is. Wat de meeste sites echter niet zeggen is dat het niet altijd evident is om een burn-out vast te kunnen stellen. Op veel sites vind je een zwart-wit verklaring van wat burn-out nu precies inhoudt.

Om je te helpen in je zoektocht naar een diagnose burn-out, lijsten we volgende aandachtspunten op:

1. Burn-out en depressie liggen dicht tegen elkaar

Nu je het vermoeden burn-out hebt, kan het ook wel eens zijn dat je geen burn-out hebt, maar beginselen van een depressie. Doorgaans zijn de symptomen van een depressie dieper en moeilijker aan te pakken dan die van burn-out. Bij burn-out overheerst in het algemeen eerder het gevoel dat je uitgeblust bent, terwijl bij depressie een somber gevoel overheerst. Je kan voor jezelf dus eens nadenken wat er eerst was of welk gevoel er bij jou vooral overheerst.

2. Hoe pak je burn-out aan?

Veel sites vertellen je wat burn-out inhoudt of geven je de criteria van burn-out, maar daarna moet je je zoektocht meestal staken via het internet. In de meeste gevallen begint dan je zoektocht naar een oplossing, waar veel sites niet over spreken. Wat helpt je nu precies in het aanpakken van burn-out?

De meest effectieve behandeling die er bestaat is het aanpakken van je huidige gewoonten, die je burn-out in de hand hebben gewerkt. Ben je bijvoorbeeld erg perfectionistisch, dan is het nuttig om dit gedrag aan te pakken. Ben je bijvoorbeeld iemand die nooit 'nee' kan zeggen als mensen willen dat je hen helpt en heeft dit een burn-out veroorzaakt, is het nuttig om te werken aan je assertiviteit.

Cognitieve gedragstherapie is één van de meest gekende en wetenschappelijk gefundeerde therapievormen, die zijn effectiviteit bewezen heeft bij het aanpakken van burn-out. Als je dus op zoek bent naar een diepgaande behandeling, kan je jouw negatieve gewoontes aanpakken aan de hand van een cognitief programma.

Mijn Kwartier en burn-out?

Mijn Kwartier ontwikkelde een online zelfhulpprogramma, gebaseerd op cognitieve gedragstherapie om je te helpen in het veranderen van je oude gewoontes en het creëren van nieuwe, positieve, ondersteunende gewoontes, zodat je de kans op burn-out in de toekomst vermindert!

Burn-out? Doe de burn-out test!

Om in te schatten in welke mate de symptomen van burn-out bij jou aanwezig zijn, kan je de gratis online burn-out test doen.