Burn-out en politiek?

Dinsdagavond was ik aanwezig op de prijsuitreiking van de onderneming van het jaar 2013 door EY. De prijs werd overhandigd door Europees president Herman Van Rompuy himself. Vlak voor Herman van Rompuy de prijs zou uitreiken werd hem door een journaliste kort enkele vragen gesteld over burn-out.

Hoe voorkomt Europees president Herman Van Rompuy burn-out?

Ze vroeg hem naar zijn realisaties binnen Europa.

Europees president Herman Van Rompuy antwoordde eenvoudigweg: "We hebben stabiliteit behouden. We hebben ervoor gezorgd dat de Euro nog bestaat"

Ik weet dat voor veel mensen deze boodschap misschien banaal of flauw kan klinken want in deze stoere wereld, willen we altijd maar groeien, altijd hoger, altijd beter ... en ondertussen swingen de burn-out statistieken uit de pan. Veel bedrijven bekennen me dat momenteel meer dan 5% van hun werknemers thuis zit met een burn-out. Afhankelijk van de sector schommelen de resultaten. Banken, financiële instellingen, verzekeringsmaatschappijen, ICT bedrijven en consultants zijn vaak het ergste getroffen, maar ook farmaceutische bedrijven komen op de lijst te staan.

Burn-out voorkomen door te behouden wat je hebt?

Het is moedig om te vertellen dat je doel niet is om te groeien maar om te behouden wat je hebt opgebouwd. Soms moeten we leren daarop fier te zijn, want - wie weet - komt ons groeimodel wel onder druk te staan. Is de mens wel gemaakt om oneindig te groeien? Anders branden we onszelf misschien wel op tot de dokter ons vertelt dat we een "burn-out" hebben.

Vermoedelijk heeft de nederige aanpak van Europees president Herman Van Rompuy veel Burn-out voorkomen, zowel voor miljoenen Europeanen als voor zichzelf en zijn directe medewerkers.

Burn-out voorkomen door trouw te blijven aan onze innerlijke waarden?

Enkele dagen nadat Herman Van Rompuy president van Europa werd, overleed een vriend van hem. De dag nadien kwam hij langs bij de weduwe om de overledene thuis te groeten. "Ik kom zaterdag naar de begrafenis" zei hij.

Ik was zelf op de begrafenis aanwezig en inderdaad, de kersverse president van Europa had tijd voor de diepe belangrijke menselijke waarde om afscheid te nemen van een vriend, ook al zou deze vriend dat zelf nooit meer weten.

Integer met zijn diepere waarden. Misschien voorkomen we zo innerlijke opgebrand te geraken?

In april 2010 interviewde Vacature.com me over het potentieel leiderschap van toekomstig Europees president Herman Van Rompuy. Je kan mijn reflecties van toen in volgende video bekijken:

Burn-out voorkomen door klantentevredenheid?

Onlangs sprak ik met een werknemer in een bedrijf uit de financiële sector. Een sector die op het risico-lijstje staat. Ik vroeg:

  • - hebben jullie ook zoveel last van burn-out?
  • - Neen, luidde het antwoord
  • - Hoe komt dat volgens jou? vroeg ik
  • - Onze bazen vragen ons niet om bepaalde producten te verkopen aan onze klanten, zoals onze concurrenten doen. Ze leggen ons geen druk op bepaalde targets te realiseren. Ze hertellen ons al jaren aan een stuk elk jaar hetzelfde "Zorg ervoor dat je geen klanten verliest. Behoud je klant en verzorg hem goed."

Burn-out voorkomen dank zij realistische doelstellingen?

In het verhaal van deze financiële instelling en in het verhaal van Europees president Herman Van Rompuy, komt één gemeenschappelijk thema naar voor: Behoud wat je hebt. Streef naar stabiliteit. Deze financiële instelling doet het goed en maakt meer winst dan de concurrenten die hun medewerkers uitpersen zoals een citroen. Deze financiële instelling hoeft geen extra budgetten te voorzien voor de (dure) kost van burn-out. Dit bedrijf hoeft zich niet te pletter te werken om oude klanten die gaan lopen zijn van overstresste medewerkers terug binnen te halen.

Is dit misschien het tijd om na te denken over de kostprijs van wilde groei, over de kostprijs van burn-out in uw bedrijf?

Is het misschien tijd om leiders te promoten die ons leren leven met de realiteit ipv ons te verblinden door iets wat nu (nog) niet mogelijk is? Soms hebben mensen tijd nodig om dingen te realiseren, soms heeft een bedrijf reflectietijd nodig om even stil te staan of groei nu wel de juiste doelstelling is.

Burn-out test

Wil je weten hoe je er zelf voor staat? Test jezelf nu met onze gratis burn-out test.

Dr. Paul Koeck