Heb je het gevoel uitgeput te zijn? Zit je vast in een vicieuze cirkel van vermoeidheid? Dan kan het nuttig zijn onderstaand artikel te lezen.

Iedereen heeft wel eens een mindere dag, waarin hij of zij het gevoel heeft zich door de dag te moeten sleuren. Als dit gevoel gedurende een lange periode aanhoudt, kan het zijn dat je lijdt aan vermoeidheid. Zelfs gedurende een kortere periode kan vermoeidheid in hoge mate optreden. Vermoeidheid begint vaak bij een gevoel van stress, dat oploopt tot een chronische uitputting met één of meerdere nevensymptomen. Zo kan bijvoorbeeld vermoeidheid leiden tot veranderingen in je gemoedspatroon. Je bent somberer, huilt vaker, bent geïrriteerder,....

Vermoeidheid symptomen?

Vermoeidheid kenmerkt zich vaak door slaapproblemen. Deze slaapproblemen zijn vaak gelinkt aan moeite met inslapen, maar zelfs wakker worden gedurende de nacht. Dit zorgt ervoor dat je minder slaap krijgt, plus dat de kwaliteit van je slaap achteruitgaat. We hebben namelijk diepe fases van slaap nodig om te herstellen. Als je vaak wakker wordt of minder slaapt, geraak je dus minder frequent in een diepe slaap.

Daarnaast gaat vermoeidheid vaak hand in hand met stress. Dit kan zich op verschillende manieren uiten. Zo kan je werkstress hebben, bang dat alles niet op tijd af geraakt, stress om huistaken, stress om events,... Er bestaat niet één soort van stress, die vermoeidheid kan veroorzaken. In combinatie met de deteriorisatie van je slaappatroon kan dit verscheidene lichamelijke en mentale gevolgen teweeg brengen.

Vermoeidheid aanpakken? Een behandeling tegen vermoeidheid?

Denk je aan bovenstaande beschrijving te voldoen? Dan kan het zijn dat je last hebt van vermoeidheid? Mocht dit gedurende een lange periode aanhouden of sterke gevolgen teweeg brengen gedurende een kortere periode, is het nuttig op zoek te gaan naar professionele hulp.

Mijn Kwartier is een online zelfhulpprogramma, dat je dagelijks begeleidt in het aanpakken van symptomen van stress, angst, depressie, burn-out en vermoeidheid. Het leert je vandaag nog meer inzicht te krijgen en biedt je van thuis uit een dagelijkse ondersteuning in het verminderen van je symptomen.

Vermoeidheid? Doe de test!

Wil je graag weten in welke mate vermoeidheid en gelijkaardige symptomen een invloed hebben op je dagelijkse functioneren? Doe dan hier de gratis test!