Migraine is een alom besproken probleem. Eerst werd het door velen niet herkend als een ziekte, maar deze stroming wint steeds aan terrein. Medicatie voor migraine wordt vaak zelfs terugbetaald en migraine wordt herkend als grondige rede van afwezigheid bij vele bedrijven. Toch is het nog moeilijk om te beslissen wanneer je nu gewoon hoofdpijn hebt of wanneer we kunnen spreken van een migraine aanval. Dit artikel beschrijft de symptomen van een migraine aanval en helpt je ook verder in wat je nu precies kan doen om deze aanvallen te verminderen.
Migraine aanval: de symptomen van migraine
Migraine komt in het algemeen vaker voor bij vrouwen dan mannen. Het kan ook al vroeg beginnen. Sommige hebben hun eerste migraine aanval al op de leeftijd van 11 jaar. Vaak nemen de aanvallen af na de leeftijd van 45. Een migraine aanval duurt meestal tussen de 4 tot 72 uur, als je ze niet behandeld. Alles korter of langer dan deze periode, is vaak geen migraine. Als je een migraine aanval hebt, heb je last van een bonzende hoofdpijn, die vaak gecentreerd is aan één kant van je hoofd. In de loop van de dag heb je vaak het gevoel dat je lichte hoofdpijn hebt, die na een tijdje verergert tot een migraine aanval. Een migraine aanval wordt vaak ook erger als we fysieke inspanningen moeten doen. Als de aanval echt tot uiting komt, heb je vaak last van lichtschuwheid en kan je hoofdpijn soms leiden tot misselijkheid of overgeven. Sommige mensen behandelen hun migraine aanval door in hun bed te gaan liggen in een donkere kamer en te slapen tot de aanval voorbij is.
Frappant is dat 62% van de mensen, die migraine heeft, ook spanningshoofdpijnen heeft. Dit wil zeggen dat 62% van de mensen met migraine hoofdpijn krijgen door spanning. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een stresserende dag op het werk of tijdens de examens. Het kan zijn, doordat je gestresseerd bent, dat je meer migraine aanvallen zal krijgen. Vaak komt het ook voor dat mensen eerst gewoon spanningshoofdpijn hebben, dat zich later ontpopt tot een migraine aanval.
Migraine aanval: behandeling
In het geval van een migraine aanval, is het nuttig om ook iets aan je stressniveau te doen. Doordat migraine en spanningshoofdpijn zo nauw verbonden zijn, kan het zijn dat als je stress en spanning afneemt, je migraine aanvallen ook zullen minderen. Mijn Kwartier ontwikkelde een online zelfhulpprogramma dat je begeleidt in het aanpakken van je stress en spanning ,zodat je na een tijdje ook op die manier je aanvallen kan doen verminderen.
Migraine aanval: doe de stresstest!
Om te weten in welke mate stress kan meespelen in je migraine aanval, kan je de gratis online stresstest doen!