Depressie is één van de meest voorkomende mentale ziektes wereldwijd. Door de depressie symptomen kan het vaak lang duren eer je op zoek gaat naar professionele hulp, een stap die in veel gevallen zinvol en aangewezen is. Bovendien is het vaak moeilijk je vinger te leggen op wat er nu precies met je aan de hand is. Vaak weten mensen niet echt dat ze aan een depressie lijden, ze weten enkel dat er iets niet juist is.

Om je te helpen in je zoektocht naar professionele hulp, vind je in dit artikel de meest voorkomende symptomen van depressie om je een indicatie te geven van wat er mogelijks aan de hand kan zijn. Daarnaast vind je ook tips omtrent hoe depressie aanpakken en een gratis depressie test, die je kan zeggen in welke mate jouw dagelijkse functioneren verstoort is door eventuele depressie symptomen.

Depressie? Wat zijn depressie symptomen?

Depressie wordt ten eerste gekenmerkt door een overheersende en aanhoudende somberheid, dat je lijkt te consumeren. Het is dus waarschijnlijk dat je frequenter zal huilen dan vroeger, wat eventueel op zijn beurt ook andere depressie symptomen kan beïnvloeden. Slaapproblemen horen vaak ook bij depressie symptomen,aangezien velen vaak nog tot laat liggen te piekeren over diverse onderwerpen. Dit kan op zijn beurt dan weer gelinkt zijn aan het schuldgevoel, dat kenmerkend is voor depressie. Je hebt het gevoel dat veel jouw schuld is en dat veel dat je doet niet goed is, om veel maar niet te veralgemenen naar alles.

Bovendien lijden mensen met depressie vaak aan hulpeloosheid, isolatie en hebben ze geen toekomstvisie meer. Ze hebben het gevoel dat ze niets kunnen veranderen aan de situatie en zijn vaak het liefst van al nog alleen, wat op zijn beurt dan weer andere depressie symptomen kan versterken.

Depressie aanpakken? Hoe behandel je  een depressie?

Depressie aanpakken kan op verschillende manieren. Een van de meest efficiënte manieren is psychotherapie. Aangezien het voor sommige een moeilijke stap kan zijn, bestaan er ook andere manieren van therapie dan de meest gekende en conventionele therapievormen, zoals bijvoorbeeld Mijn Kwartier. Mijn Kwartier is een online zelfhulpprogramma, ontwikkeld door artsen en psychologen dat je dagelijks van thuis uit begeleidt in het verminderen van je depressie symptomen om zo op korte en lange termijn depressie aan te pakken.

Depressie? Doe de gratis test!

Denk je te lijden aan depressie? Doe dan hier de gratis depressie test en ontdek in welke mate depressie symptomen jouw dagelijks functioneren verstoren.