Borderline wint steeds meer aan bekendheid in onze hedendaagse maatschappij. Borderline is een persoonlijkheidsstoornis, waar de mensen, die het hebben, moeite hebben met relaties. Ze wisselen namelijk vaak van mening over hun interpersoonlijke relaties en hebben veel moeite met ze te onderhouden. In sommige gevallen gedragen ze zich zelfs vreemd, zodat vrienden, partners,… hen vermeend of daadwerkelijk in de steek laten. Dit is één van de borderline symptomen, maar er zijn er nog veel meer. Dit artikel somt de borderline symptomen op en vermeld ook mogelijke behandelingen.

Borderline symptomen: symptomen van borderline

Zoals eerder vermeld wordt borderline gekenmerkt door moeite met interpersoonlijke relaties. Ze vinden het moeilijk om lange tijd vriendschappen of relaties te onderhouden en zelfs ook gedurende enige tijd hetzelfde te blijven denken over één persoon. Ze wisselen namelijk vaak van mening. De ene moment verijdelen ze iemand, en de andere moment is deze persoon niets meer waard. Als ze ervan overtuigd zijn dat iemand ‘slecht’ is, zullen ze deze persoon ook vaak kleineren of zwart maken.

Maar vriendschappen of relaties zijn niet de enige relaties die onderhevig zijn aan snel veranderende emoties. Zelfs de relatie met zichzelf is niet eenduidig. Het beeld dat ze over zichzelf hebben kan snel en veel schommelen. De ene moment vinden ze alles perfect aan zichzelf en de andere moment zijn ze ervan overtuigd dat ze niets waard zijn. Ondanks deze wisselende stemming is het wel zo dat mensen met borderline vaak een blijvend gevoel van leegte ervaren. Er is iets dat ze niet kunnen opvullen, wat ze ook doen.

Als laatste hebben mensen met borderline veel moeite met het controleren van hun impulsiviteit. Dit is ook de rede waarom hun gedachten en gevoelens zo snel wisselen en deze een grote invloed hebben op hun relaties. Het is zo dat als ze plots wisselen van gedachte, ze het moeilijk vinden om zich te beheersen iemand niet te kleineren. Zoals je al kan denken, heeft ook dit een grote invloed op andere mensen en niet op een positieve manier.

Borderline symptomen: behandeling van borderline

Borderline kan behandeld worden, maar het is ook belangrijk om stress bij borderline aan te pakken. Stress kan er namelijk voor zorgen dat de symptomen van borderline verergeren. Het kan ervoor zorgen dat je impulsiviteit of kleineren nog erger wordt. Het online zelfhulpprogramma helpt je met het aanpakken van deze stress en bevat bovendien verschillende andere modules die je verder kunnen helpen, zoals modules die je communicatietechnieken aanleren.

Borderline symptomen: doe de stresstest!

Als je wil weten in welke mate jouw stressniveau een invloed kan hebben op je borderline symptomen, doe dan hier de gratis online stresstest!