Wat is een mindfulness cursus?

Een mindfulness cursus is een training of opleiding van 8 weken waarin je d.m.v. een gestandaardiseerd basisprogramma en groep aanleer hoe je de mindfulness technieken kan toepassen.

Wat is mindfulness?

Mindfulness is een mentale toestand die je kan aanleren om gelukkiger te leven met minder stress. De originele mindfulness methode is geïnspireerd door technieken in inzichten uit het Boedhisme.

Wat zijn de voordelen van de mindfulness cursus in groep?

Een mindfulness cursus in groep verplicht je om elke week naar je groep te gaan en de tijd te nemen om je oefeningen rustig in te oefenen. De sociale context helpt sommige mensen om de discipline op te bouwen die je nodig zal hebben om resultaten te behalen.

Wat zijn de nadelen van mindfulness cursus in groep?

Een midfulness cursus in groep heeft als grote nadeel dat je mindfulness geïsoleerd van het dagelijkse leven aanleert. Als arts en stressbegeleider zie ik in mijn praktijk vaak mensen die ooit een cursus mindfulness volgden en er erg tevreden over waren maar enkele maanden nadien de discipline opgaven om dagelijks hun mindfulness oefeningen te doen en mindfull te leven.

Hoe kan je deze nadelen van de mindfulness cursus opvangen?

Ofwel kan je sociale controle inbouwen door vrienden en familieleden te zoeken die samen met jou de mindfulness cursus volgen en je zo blijven ondersteunen en motiveren.

Een andere optie is van mindfulness te integreren in een globale aanpak samen met andere psychologishce technieken. Dit kan gebeuren door een geneesheer, psycholoog, psychiater of stressbegeleider die meerdere opleidingen heeft en niet enkel mindfulness cursussen geeft maar je een persoonlijke begeleiding op maat aanbiedt. Deze geintegreerde aanpak is helaas erg schaars.

Een derde optie is het volgen van een online zelfhulpprogramma dat mindfulness technieken integreert in een globale aanpak op maat van je probleem.

Mindfulness cursus via een online zelfhulpprogramma?

In het online zelfhulpprogramma "Mijn Kwartier" integreerden we mindfulness oefeningen samen met principes uit de oplossingsgerichte therapie, de cognitieve gedragstherapie, systeemtherapie, Ericksoniaanse hypnotherapie en nog een reeks andere technieken.

Wat zijn de voordelen van een mindfulnessprogramma online?

De manier waarop wij in het zelfhulpprogramma Mijn Kwartier oefeningen uit de mindfulness cursus integreerden, heeft als voordeel dat je dagelijks een kwartier mindfull en oplossingsgericht met jezelf bezig bent. We leren uit de reacties van deelnemers dat zij merken dat deze dagelijkse zelfreflectie na enkele weken een onbewuste gewoonte wordt. Mindful en oplossingsgericht denken wordt een automatisme waar je niet meer over moet nadelen.

Daarnaast vermelden deelnemers vaak dat het feit dat ze hun huis niet uit moeten en via hun computer, tablet of Ipad hen helpt om gemotiveerd te blijven. Indien ze na maanden nog eens behoefte hebben aan een herinnering, kunnen ze nog eens een maand inschrijven en verder gaan waar ze gebleven waren om de mindful houding dieper in te oefenen.

Test of je symptomen hebt van stress, burn-out, depressie of angst

Wil je weten of een mindfulness cursus of online zelfhulpprogramma je kan helpen? Vul dan de gratis online zelftest in die je helpt uit te maken of je symptomen hebt van stress, burn-out, angst of depressie.

Dr. Paul Koeck