Veel mensen hebben al gehoord van depressie, maar kunnen vaak niet details geven over de ziekte. Dit komt doordat de specifieke symptomen van depressie minder gekend zijn in de algemene bevolking. Bovendien, één van de belangrijke redenen, is depressie soms moeilijk te onderscheiden van andere mentale ziektes.

Depressie en andere mentale ziektes?

Om er een paar op te noemen, depressie heeft bijvoorbeeld meerdere symptomen in gemeen met stress. Niet alleen fysiologisch, maar ook gedragsmatig kunnen depressie en stress soms tot dezelfde symptomen en zelfs gelijkaardige gevolgen leiden. Burn-out heeft op zijn beurt veel gemeen met depressie. Professionelen hebben het soms moeilijk deze twee mentale ziektes uit elkaar te houden en dus tot een correcte diagnose te komen. Burn-out en depressie uiten zich namelijk vaak op dezelfde manier. Toch zijn er kleine verschillen, waardoor professionelen een op hand gemaakte behandeling kunnen voorstellen.

Depressie? Wat nu?

Zoals hierboven vermeld, zijn er dus verscheidene redenen dat depressie moeilijk vast te stellen is. Dit kan bovendien een invloed hebben op je zoektoch naar hulp. Als je niet goed weet wat er aan de hand is, kan het zijn dat je minder gemotiveerd bent de stap naar hulpverlening te zetten. Bovendien is het kenmerkend voor mensen van depressie dat ze geneigd zijn minder op zoek te gaan naar hulp.

Toch kan hulpverlening een significant verschil maken als je lijdt aan depressie. Depresie is namelijk een ziekte die in de meeste gevallen niet zomaar verdwijnt. Vaak vraagt dit een soort van professionele ondersteuning, waarbij je inzicht krijgt in wat je depressie teweeg heeft gebracht en wat je kan doen om in de toekomst hier op een 'gezonde' manier mee om te gaan. Als we het hebben over een gezonde manier, wil dit zeggen een manier dat zo weinig mogelijk negatieve (langdurige) invloeden heeft op je welzijn en functioneren.

Mijn Kwartier werd ontwikkeld door arsten en psychologen om zulke hulpverlening van thuis uit aan te bieden. Het programma begeleidt je een kwartier per dag om zo meer inzicht te krijgen in wat je depressie voedt en wat jij kan doen om een gelukkiger leven te leiden. Schrijf je vandaag nog in!