Voel je je vaak vermoeid? Heb je ook het gevoel dat de vermoeidheid opstapelt en je zelf in je vrije tijd niet meer tot rust kan komen? Vermoeidheidsklachten kunnen zich vaak opstapelen en vaak slaap je zelfs niet goed meer als je dan een keertje kan uitslapen. Vermoeidheid is een soort vicieuze cirkel, die je vaak enkel kan doorbreken door de onderliggende oorzaak van de vermoeidheidsklachten aan te pakken. Dit artikel beschrijft vermoeidheidsklachten en symptomen van vermoeidheid. Verder zal het de meest voorkomende oorzaken van vermoeidheidsklachten opsommen en wat je hieraan kan doen.

Vermoeidheidsklachten: symptomen van vermoeidheid

Vaak begint vermoeid met een nacht dat je slecht slaapt. Je geraakt maar niet in slaap of het kan zijn dat je vaak wakker wordt tijdens de nacht. In de meeste gevallen komt deze eerste slapeloze nacht voor in een tijdsperiode waar je onder druk staat of veel stress ervaart. Je vindt ook geen rust meer in je hoofd en zowel je lichaam als geest voelen rusteloos aan. Je hebt  in deze periode ook vaak moeite met je concentratie ergens bij te houden of een overzicht te houden op de dingen die je moest doen. Dit zijn gevolgen van stress of oververmoeidheid. Je zal vaak ook merken dat je minder kan verdragen en dat je sneller kwaad wordt. Om de vicieuze cirkel af te maken, is het vaak ook zo dat, als je dan kan rusten tijdens het weekend of je vrije tijd, dat dit je moeilijk afgaat. Je blijft maar steeds denken aan wat je moet doen of wat je beter had kunnen doen.

Vermoeidheidsklachten: oorzaken van oververmoeidheid

Oververmoeidheid ontstaat vaak op momenten dat we onder druk staan of veel stress ervaren. Op die moment, als je dan in je bed ligt, begint de molen te draaien en begin je te piekeren. Het kan zelfs zijn dat, als deze stressvolle periode voorbij is, je nog steeds denkt aan wat je beter kan doen of wat je nog allemaal moet doen. Eens de cirkel in gang is gezet, is het voor velen vaak moeilijk om er zelf uit te geraken. Vermoeidheidsklachten wordt dus in de meeste gevallen veroorzaakt door stress en de reactie die stress veroorzaakt.

Doordat we problemen krijgen met ons slaapritme, is het ook moeilijker voor onze lichaam en geest om te herstellen. Je diepe fase van de slaap zorgt er namelijk voor dat we fysisch herstellen en je REM- slaap zal je helpen mentaal alle indrukken van die dag te verwerken. Als je stress ervaart, kan het zijn dat je oppervlakkiger slaapt, waardoor je niet voldoende van deze fasen krijgt om je uitgerust te voelen. Na een tijdje kan dat op je beginnen doorwegen en ervaar je vermoeidheidsklachten.

Vermoeidheidsklachten: behandeling van oververmoeidheid

Als je oververmoeidheidsklachten wil aanpakken, is het nuttig om de onderliggende rede van de klachten aan te pakken. Je zal merken dat na een tijdje je klachten dan ook kunnen afnemen. Het online zelfhulpprogramma van Mijn Kwartier helpt je in het aanpakken van stress, dat de rede kan zijn dat je vermoeid bent. Het helpt je met het verminderen van stress en ook gewoontes te creëren, die voor minder stress zorgen.

Vermoeidheidsklachten: doe de stresstest!

Als je wil weten in welke mate jij stress ervaart en deze stress een invloed kan hebben op je vermoeidheidsklachten, kan je altijd de online gratis stresstest invullen. Deze test zal je vertellen in welke mate jij stress ervaart, meteen nadat je de  test ingevuld hebt.