Je zou denken dat vermoeidheid op zich geen kwaad kan. Het tegendeel is echter waar. Er bestaan vergaande gevolgen van vermoeidheid. Denk maar aan vatbaarder voor ziektes, depressie, angst,... Het is inderdaad zo dat vermoeidheid eventueel kan leiden tot psychische problemen. Het is dus niet enkel voor fysieke problemen dat we moeten oppassen, maar we worden ook psychisch kwetsbaarder.

Fysieke gevolgen vermoeidheid?

Onder fysieke gevolgen van vermoeidheid valt bijvoorbeeld het afnemen van je immuunsysteem, waardoor je vatbaarder bent voor ziektes. Maar het is niet enkel je immuunsysteem dat zwakker wordt. Je hele lichaam wordt zwakker. Vermoeidheid en gevolgen van vermoeidheid hangen bijvoorbeeld samen met het ervaren van veel stress. Dit kan bepaalde huidziektes in de hand werken. Stress en vermoeidheid kunnen dus vergaande gevolgen hebben op je lichaam.

Daarnaast is de kans kleiner dat je fysieke inspanningen zal leveren. Je zal waarschijnlijk minder tot niet meer gaan sporten, wat voor zowel je geest als lichaam gevolgen kan hebben. Je voelt je slechter, hebt het gevoel geen fysiek meer te hebben. Het is uiteraard geen goed idee fysiek zware inspanningen te leveren als je vermoeid bent, toch helpt sporten tegen zowel fysieke als psychische ziektes.

Psychische gevolgen vermoeidheid?

Minder gekend is dat vermoeidheid ook verschillende psychische gevolgen vermoeidheid kan uitlokken. Zoals eerder vermeld, hangt vermoeidheid en gevolgen vermoeidheid vaak samen met stress. Stress kan op zijn beurt leiden tot depressie, burn-out en zelfs angststoornissen. Vaak wordt vermoeidheid veroorzaakt doordat je hersenen overspannen zijn, wat dus ook psychische kwetsbaarheid in de hand zal werken.

Op zich zijn depressie en angst veel moeilijker te behandelen dan vermoeidheid. Het is dus nuttig om je gevolgen vermoeidheid tijdig te herkennen en aan te pakken.

Aan de hand van onze gratis vermoeidheid test kan je nagaan in welke mate je vermoeidheid symptomen en gevolgen vermoeidheid ondervindt. Deze test kan je een indicatie geven van de ernst van de gevolgen vermoeidheid. Aan de hand hiervan kan je vervolgens op zoek naar een gepaste hulpverlening om je gevolgen vermoeidheid zo snel mogelijk aan te pakken.

Uit onderzoek blijkt namelijk dat mensen die het online zelfhulpprogramma volgen na ongeveer 3 weken stressvrij zijn. In tegenstelling tot depressie en angst symptomen zijn stress en vermoeidheid symptomen dus vrij snel aan te pakken.