De oorzaken van vermoeidheid kunnen erg van elkaar verschillen. Het is dus niet zo dat iedere vermoeidheid dezelfde oorzaak heeft. Naargelang de oorzaken van vermoeidheid zijn er ook andere behandelingen tegen vermoeidheid. Ontdek hier meer over de verschillende oorzaken van vermoeidheid!

Psychische oorzaken vermoeidheid?

Volgens Prof. Cogan omvatten psychische oorzaken van vermoeidheid 80% van de oorzaken van vermoeidheid. Slechts 20% wordt dus door andere oorzaken veroorzaakt dan psychische problemen of stressoren. Dit is een zeer hoog cijfer. Onder psychische oorzaken van vermoeidheid vallen problemen zoals stress, depressie en zelfs angst. Het kan dus zijn dat je vermoeid bent, omdat je reeds lange tijd veel stress ervaart.

In 80% van de gevallen kan je oorzaken van vermoeidheid dus aanpakken door psychisch een verandering te maken. Het is soms moeilijk voor mensen om te horen te krijgen dat de vermoeidheid psychische factoren kent, omdat het niet altijd duidelijk is hoe je deze oorzaken aan kan pakken. Ondanks mensen vaak naar de dokter gaan, heerst er nog steeds een taboe rond psychologen en mentaal hulp zoeken. Psychische oorzaken van vermoeidheid lijken ook moeilijker aan te pakken dan fysieke oorzaken van vermoeidheid. Het vraagt vaak een bepaald proces dat de persoon met vermoeidheid dient te doorlopen.

Omwille van het taboe rond psychische oorzaken van vermoeidheid, zetten mensen vaak de stap niet naar hulp. Veel mensen ervaren psychische problemen als een soort falen, of ontkennen de ernst van het probleem.

Ben je zwak als je te maken krijgt met psychische oorzaken vermoeidheid?

Dit is een vraag die vele mensen zich stellen. Vaak denken deze mensen ook dat ze zwakker zijn dan andere mensen, doordat ze te kampen krijgen met psychische oorzaken van vermoeidheid.

Psychische problemen en oorzaken van vermoeidheid heeft niets met zwakte te maken. Bijvoorbeeld, als je na maanden bezwijkt onder de ellenlange werkdruk, ben je dan zwak? Maar die collega lijkt er geen last van te hebben? Dan wil dat toch zeggen dat ik zwakker ben dan mijn collega? Ook dit is niet waar. Als mens heb je je eigen belevingen en ervaringen. Je hebt kortom je eigen functioneren. Daardoor reageren mensen anders, terwijl ze met dezelfde situatie geconfronteerd worden. Soms is de ene reactie op een uitdagende situatie al wat gezonder dan de andere. Zo kan het zijn dat je collega ook gestresseerd is op het werk, maar 's avonds telkens iets gaat drinken op café met vrienden. Op die manier kan je collega zijn/haar stress kwijt. Jij, daarentegen, verkiest om over te werken, in de hoop klaar te komen met je werk. Ondanks je inspanningen, blijft er maar werk bijkomen, omdat jullie bijvoorbeeld met te weinig op de dienst staan. De kans dat jij na een paar maand een burn-out krijgt, is groter dan dat je collega, die iedere avond ontspant, een burn-out krijgt.

In het voorgaande voorbeeld is het voortdurend overwerken dus niet gezond geweest voor je geest en zelfs lichaam. Jouw reactie heeft niets met zwakte te maken, maar eerder met het overwerken van je geest. Het overwerken was dus een ongezonde reactie, die uiteindelijk een burn-out heeft uitgelokt. Het kan goed zijn dat, als je collega hetzelfde had gedaan, hij/zij ook een burn-out had gehad. Het heeft dus niets met zwakte te maken, maar eerder met het kiezen van een gezonde reactie.

Een ander voorbeeld: neem een topsporter. Je hoort vaak dat zij blessures hebben. Maar dat is toch raar? Zij zouden toch heel gezond moeten zijn, want zij sporten meer dan jijzelf? Jij hebt geen blessures. Op voorgaande vragen zal je waarschijnlijk met gemak kunnen antwoorden: ja, maar dat komt doordat zijn lichaam overspannen en overwerkt was. Het zou raar zijn mocht je zeggen dat het lichaam van een topsporter zwakker is dan jouw lichaam, niet? Zo werkt je geest en hersenen dus ook. Als je het overspant door voortdurende stress of eventuele depressieve gevoelens, heb je des te meer kans op vermoeidheid. Daarom ben je niet zwakker, maar jij put jezelf gewoon meer uit door ongezonde gewoontes.

Hulp zoeken bij psychische oorzaken vermoeidheid?

Het is dus nuttig om zo snel mogelijk hulp te zoeken bij psychische oorzaken van vermoeidheid. Op die manier kan je de ernst en gevolgen van de oorzaken van vermoeidheid afremmen. Des te langer je namelijk wacht, des te langer je nodig zal hebben om je oorzaken van vermoeidheid aan te pakken.

Mijn Kwartier is een online zelfhulpprogramma dat je helpt bij het aanpakken van psychische oorzaken van vermoeidheid. Volgens recent onderzoek is de gemiddelde deelnemer van Mijn Kwartier na 3 weken stressvrij.

Fysieke oorzaken vermoeidheid?

Naast psychische oorzaken van vermoeidheid zijn er ook fysieke oorzaken van vermoeidheid. Door bijvoorbeeld een ziekte kan het dus ook zijn dat vermoeidheid langdurig kan aanhouden. Hieronder vind je een lijstje van eventuele fysieke oorzaken van vermoeidheid. Deze soorten oorzaken van vermoeidheid vormen volgens Prof. Cogan de overige 20% van de oorzaken van vermoeidheid.

  • Virale infecties of bacteriële infecties zoals bijvoorbeeld hepatitis
  • Stofwisselingsproblemen of endocriene stoornissen zoals bijvoorbeeld diabetes
  • Oncologische en hermatologische aandoeningen zoals bijvoorbeeld anemie
  • Hart- en longziektes zoals bijvoorbeeld astma
  • Neurologische en -musculaire aandoeningen zoals bijvoorbeeld multiple sclerose