Het is toch een eng idee. De eerste keer naar een psycholoog gaan of op zoek gaan naar een behandeling. Of je nu een depressie, burn-out, angststoornis,... hebt, de eerste stap naar een behandeling zetten is bij weinig mensen gemakkelijk. Uit onderzoek blijkt dat slechts een zeer klein aantal mensen, die vastgesteld zijn met een mentale stoornis, in hetzelfde jaar op zoek gaan naar een behandeling. Ofwel gaan ze pas enkele jaren nadien, ofwel zelfs niet! Als psychologisch consulent begrijp ik zeker dat de stap zetten moeilijk is. Toch gaat het je nooit echt verder helpen om ermee te wachten.

Behandeling? Waarom is het zo moeilijk?

Ik weet dat misschien enkele mensen onder jullie denken: 'zij heeft gemakkelijk praten. Zij zit zelf in het werkveld.' Dit klopt. Ik kom dagelijks in aanraking met cliënten en psychologen of dokters. Ik zit dus zelf in het werkveld en weet wat te verwachten van een behandeling.

Dus heb ik bij mezelf eens een experiment gedaan: ik beeldde me in dat ik zelf naar een psycholoog of psychiater moest gaan. Ondanks dat ik al in het werkveld sta, kwamen er veel vragen bij me op:

  • Waar moet ik mijn zoektocht naar een goede psycholoog of psychiater beginnen?
  • Wie moet ik contacteren?
  • Wat moet ik tegen deze persoon vertellen?
  • Ben ik nu gek?

Misschien een beetje raar om dit te horen van iemand die er dagelijks mee bezig is, maar ik voelde me onzeker en had geen antwoorden op deze vragen. Om die rede begreep ik steeds meer en meer waarom het zo moeilijk is om de stap te zetten. Ik dacht ook: 'als ik al met al die vragen zit, wat gaat dat dan wel niet geven bij iemand die er niet dagelijks mee bezig is?'

Behandeling? Waar kan ik beginnen?

Kortom, ik denk dat het zoeken van een gepaste behandeling nooit gemakkelijk is. Wat ik jullie nu wil meegeven is het gevoel dat het oké is om angstig of onzeker te zijn bij het zoeken van een behandeling. Aan de hand van mijn getuigenis kan je zien dat het zeker geen abnormale reactie is. Wat niet wil zeggen dat je het mag opgeven. Ondanks dat het handig is, is het nuttig om toch te blijven zoeken, omdat jij het verdient.

Mocht je de stap naar een psycholoog of psychiater toch te eng vinden, kan je eventueel jezelf ondersteunen aan de hand van het online zelfhulpprogramma Mijn Kwartier. Mijn Kwartier specialiseert zich in het aanpakken van depressie, stress, burn-out en angst, maar kan ook als begintool gebruikt worden om de stap naar hulpverlening te vergemakkelijken. Mocht je nadien de stap toch kunnen zetten, kan je ook het programma nog blijven volgen als ondersteuning. Aan jou de keus!

Behandeling? Doe de gratis stress test!

Merk je dat je zoektocht je gestresseerd of angstig maakt? Doe hier onze gratis stress test, die jouw stressniveau meet en je tips geeft hoe hiermee om te gaan!