Meer mensen lijden aan een angststoornis dan je op het eerste zicht zou denken. Angstaanvallen worden gedefinieerd als een stressreactie, die eventueel kan leiden tot hyperventilatie. Als we spreken van een angststoornis wordt de angstaanval telkens getriggert door iets wat niet tot angst zou mogen leiden. We spreken hier dus van een irreële angst.
Om je meer informatie te geven omtrent wat een angstaanval nu precies inhoudt, sommen we hier de symptomen van een angstaanval op. Vervolgens kan je ook lezen wat je eraan kan doen en hoe je jouw angst kan testen.
Help, ik heb een angstaanval!
Een angstaanval ontstaat door een opeenstapeling van angst en stress. Als je met iets in contact komt dat je angstig maakt, ervaar je zowel angst als stress. Het hangt af van de intensiteit van deze angst en stress wanneer je gevoelens een angstaanval kunnen veroorzaken.
Hoe begint een angstaanval?
Er zijn een aantal symptomen waaraan je merkt dat een angstaanval eraan komt. Zo zal bijvoorbeeld je hartslag versnellen. Je pupillen worden groter en je begint te zweten. Dit is namelijk een fysische reactie, op punt gezet door je hersenen, om zo sneller beslissingen te kunnen nemen in tijde van gevaar.
Naarmate je verder in een angstaanval zit, zullen deze symptomen verergeren en zal je waarschijnlijk verschillende nieuwe symptomen ervaren. Sommige mensen voelen zich aan de grond genageld, andere krijgen last van een hyperventilatieaanval. Ook derealisatie kan voorkomen. Dit wil zeggen dat je het gevoel hebt dat je angstaanval niet echt gebeurd, dat het niet reëel is.
Duizeligheid en flauwvallen zijn ook een mogelijkheid. Doordat je oppervlakkiger begint te ademen, krijgen je hersenen te weinig zuurstof. Dit op zijn beurt kan leiden tot duizeligheid en flauwvallen bij een angstaanval.
Help, ik word steeds angstiger!
Angst beperkt zich vaak ook niet tot één element. Je zal merken dat je na een tijdje bang wordt om een angstaanval te ervaren. Ook andere dingen beginnen plots een angstaanval uit te lokken. Angst kan snel uitbreiden en kan je leven overnemen. Daarom is het nuttig zo snel mogelijk iets aan angst te doen!
Hoe pak ik een angstaanval aan?
Angst en de bijhorende angstaanval zijn problematieken, die in de meeste gevallen niet zomaar weggaan. Het is niet zo dat je opstaat en plots is de angst weg. Angst vraagt een actieve aanpak. Des te langer je trouwens wacht, des te langer je zal moeten werken om je angst aan te pakken.
Mijn Kwartier ontwikkelde zo een online zelfhulpprogramma, dat je dagelijks ondersteunt in het aanpakken van je angst. Jij kiest wanneer je het volgt. Het programma werd samengesteld door artsen en psychologen om zo therapeutische technieken tot in de huiskamer te brengen.
Wil je graag testen in welke mate jij angst symptomen ervaart? Doe dan hier de gratis angst test!