Er bestaan verschillende soorten angststoornissen, die verschillende oorzaken van angst bevatten. Sommige mensen zijn bijvoorbeeld bang om in kleine ruimtes te zitten, terwijl andere mensen niet graag in grote ruimtes met veel mensen zitten. Sommige mensen hebben schrik van buiten het huis te moeten gaan, terwijl andere mensen schrik hebben van iets dat zich thuis bevindt of dat ze zich thuis niet meer veilig voelen. Er bestaan dus veel verschillende soorten angststoornissen, toch ervaren deze mensen angst op ongeveer dezelfde manier. Ondanks dat de bron van angst verschilt, vertonen mensen met angststoornissen wel ongeveer dezelfde symptomen van angst. Dit artikel omschrijft de symptomen van een angststoornis en geeft bovendien mogelijke behandelingen tegen verscheidene angststoornissen.

Angststoornissen: symptomen van angststoornissen

Zoals reeds vermeld is de bron, die de angst veroorzaakt, maar de reactie is grotendeels hetzelfde.  Als je in aanraking komt of zelfs denkt aan dat je angst gaat meemaken, kan het zijn dat je angst ervaart. De reactie, die hierop volgt, is zo goed als hetzelfde bij iedereen en alle soorten angststoornissen. Je begint te zweten, zonder een lichamelijke inspanning te leveren, je begint oppervlakkiger te ademen, je wordt duizelig, je bibbert over je hele lichaam,… Soms kan het ook zijn dat je flauw valt of begint te hyperventileren doordat je hersenen te weinig zuurstof krijgen. Tijdens deze angstaanval, ervaar je ook geestelijke symptomen. Je hebt geen realiteitszin meer, hebt het gevoel dat je geen controle meer hebt over je lichaam en denkt dat je als een soort toeschouwer uit je lichaam aan het kijken bent naar wat er aan het gebeuren is.

Buiten angst, ervaar je ook angst voor de angst bij angststoornissen. De dingen die je ervaart tijdens een angstaanval roepen op zich ook angst op, zodat je angst krijgt om deze symptomen nog eens te moeten ervaren. Dit is een soort vicieuze cirkel, omdat deze angst voor angst op zich ook weer de symptomen van angst zullen oproepen.

Angststoornissen: behandeling van angststoornissen

Mijn Kwartier ontwikkelde een online zelfhulpprogramma dat je begeleidt in het aanpakken en behandelen van jouw angststoornissen. Mijn Kwartier is effectief bewezen in het behandelen van angststoornissen. Het programma begeleidt je in het verminderen van je angst, maar het geeft je ook tips zodat je angstaanvallen kan verminderen en zelfs hoe je deze kan stopzetten als je er een voelt aankomen.

Angststoornissen: doe de angsttest

Om te weten in welke mate jij angst ervaart en welke invloed dit op je leven of angststoornissen kan hebben, kan je altijd onze gratis angsttest invullen!