Een vraag die we onszelf vaak stellen is: "Wat is een oplossing tegen depressie ?" Als je met psychologen uit verschillende stromingen zal praten, zullen zij steeds een ander antwoord geven. Toch kunnen we overeenkomstige basiselementen herkennen. Hieronder zullen een paar van deze basiselementen opgesomd worden.

Oplossing tegen depressie: factoren veranderen

Wat veel mensen vaak denken is dat je iets moet doen aan de factoren, die de depressie uitlokken. Bijvoorbeeld je vriend slaagt je. Dan kan je deze factor veranderen door bijvoorbeeld een einde te maken aan de relatie. Het aanpakken van de factoren is inderdaad een goed optie. Als je mishandeld wordt in je relatie, zal er iets moeten veranderen. Geen veranderingen aanbrengen is geen oplossing tegen depressie.

Mensen hebben een aangeboren drang om gelukkig te zijn. Het lijkt dan alleen maar logisch dat als ze zich niet gelukkig voelen in een bepaalde situatie, ze deze situatie zullen veranderen. Het veranderen van de uitlokkende factoren is een belangrijke oplossing tegen depressie. Maar wat als de factoren, die leiden tot depressie, eigenschappen van personen zijn?

Oplossing tegen depressie: gedachten veranderen

In ander gevallen kan je de situatie niet veranderen. De uitlokkende factoren van depressie zijn namelijk soms eigenschappen van andere mensen. Bijvoorbeeld je baas scheldt je voortdurend uit. Wat je ook zegt of doet, hij stopt niet met schelden. In dit geval mag je blijven proberen, maar vaak zal je baas zijn gedrag niet aanpassen. In dit geval is er ook nog een andere oplossing tegen depressie: je gedachten veranderen. Als het namelijk moeilijk is om de andere te veranderen, kan jij je kijk op de situatie veranderen.

Vaak leiden bovenstaande situaties tot een depressie door de waarde die je hecht aan de situatie. Bijvoorbeeld jij voelt je miserabel omdat je baas je uitscheldt. Het zou ook anders kunnen zijn. Je zou bijvoorbeeld kunnen denken dat de mening van één persoon jou niet definieert. In voorgaande reactie laat je jezelf niet neerhalen door je baas, wat de kans op een depressie zal verkleinen.

Oplossing tegen depressie: gedragsactivatie

Een andere mogelijkheid is om je focus even weg te nemen van je geest. Een typisch kenmerk van depressie is de negatieve molen van gedachten, die maar blijft ronddraaien. Een oplossing tegen depressie is om ons dus even los te rukken van deze gedachten door de focus te verleggen naar je lichaam. Dit kan je doen door iets fysieks te doen. Denk bijvoorbeeld maar aan een wandeling. Doordat je fysiek bezig bent, is de kans dat deze negatieve molen de overhand krijgt kleiner. Onder gedragsactivatie kan ook aan de slag gaan met bovenstaande tips verstaan worden. Sommige stromingen geven tips mee om de uitlokkende situaties of factoren anders aan te pakken.

Oplossing tegen depressie: aan de slag

We hebben hier nu verschillende oplossingen tegen depressie opgesomd, maar wat kan je daar nu mee doen? Met deze ideeën in je achterhoofd kan je aan de slag gaan. Denk voor jezelf eens na welke factoren verbonden zijn aan je depressie en kijk eens op bovenstaande ideeën misschien van toepassingen zijn op deze factoren. Wat is voor jou mogelijks een oplossing tegen depressie?

Oplossing tegen depressie: Mijn Kwartier

Ook het online zelfhulpprogramma Mijn Kwartier is gebaseerd op deze ideeën. Het is een zelfhulpprogramma dat ontwikkeld werd door artsen vanuit de cognitieve en oplossingsgerichte stroming. Aan de hand van dit programma kan je iedere dag 15 minuten stil staan bij jezelf en hoe je jouw depressie kan aanpakken. Aan de hand van oplossingsgerichte vragen en video's zal jij meer inzicht krijgen in jouw mogelijke oplossingen.

Wat als ik depressief ben?

Je kan gratis onze online depressietest invullen om jouw depressiescore te weten te komen. Je kunt op bovenstaande link klikken, die je zal verbinden met de online test. Na het invullen van de vragen, wordt jouw score meteen berekend en geïnterpreteerd!