Depressie en depressiviteit nemen de laatste jaren erg toe. Veel mensen komen ermee in aanraking, bij zichzelf of in hun omgeving. Hoe kan je nu weten of je aan depressie lijdt?

Voel je je depressief?

Indien je wil weten of je aan depressie lijdt, kan je via een eenvoudige online zelftest je mate van depressiviteit, stress en angst meten. Deze test vervangt natuurlijk geen medische diagnose maar geeft je wel een duidelijke aanwijzing of er iets aan de hand is.

Wil je weten of je aan depressie lijdt?

Best doe je dan eerst de onderstaande online zelftest om je depressiviteit te meten. Nadien kan je dan de uitslag bespreken met je arts, ofwel meteen een online zelfhulpprogramma starten in afwachting van een afspraak met je arts.

Wat kan je doen om je depressie te behandelen?

Het online zelfhulpprogramma Mijn Kwartier zal je helpen om anders om te gaan met die dingen die je stresseren of depressief maken. Door dagelijks een kwartier aan online zelfhulp te doen kan je zelf het heft in eigen handen nemen om je problemen anders aan te pakken. Je kan jezelf van je depressie genezen. Tijdens het zelfhulpprogramma zal je ook een automatisch verslag krijgen dat je kan bespreken met je eigen huisarts of geneesheer. Op deze manier kan hij je evolutie volgen en je beter begeleiden en indien nodig met je bespreken of je bovenop deze zelfhulp ook nog medicatie nodig hebt of een andere vorm van therapie. In de meeste gevallen vermindert de depressiviteit na enkele weken en neemt het zelfvertrouwen van de deelnemer toe om betere oplossingen te zoeken. Je hersenen beginnen helder te denken en de depressie klaart op. Sommigen hebben nog verdere medische ondersteuning nodig maar de meeste deelnemers rapporteren dat ze door het programma dagelijks te volgen al een heel eind opgeschoten zijn. Doe nu snel de depressietest!

Dr. Paul Koeck