Heb jij soms ook het gevoel bij grote testen, opdrachten die je moet maken, dat je faalt voor je eraan begint? Je twijfelt aan jezelf of je het wel zal halen? Maar merk je dan soms dat je toch hoge punten hebt en deze angst maar niet overgaat? Daar kunnen wij je bij helpen ,door je tips te geven en symptomen van faalangst te beschrijven. Faalangst is de angst om te falen, zoals het woord faalangst reeds indiceert. Faalangst tips vind je overal, maar heb je soms nood aan faalangst tips, die voor jou persoonlijke werken?
Faalangst tips: symptomen van faalangst
Om te beginnen ervaar je dus angst als je een test moet doen, examen moet afleggen of als je een opdracht in moet leveren. Maar faalangst gaat ook veel verder als dat. Als je aan het studeren bent, kan je vaak ook helemaal opgaan in de gedachten dat je het niet zal kunnen, waardoor je afgeleid wordt en somber bent. Faalangst is vaak ook irreëel, omdat mensen met faalangst ondanks dat ze het gevoel hebben dat ze gaan falen, toch nog hoge punten scoren. In sommige gevallen kan faalangst echter een negatieve invloed hebben op je punten. Doordat je de gedachten hebt dat je het niet zal kunnen, hebben sommige mensen een black-out tijdens de test, beginnen ze te hyperventileren tijdens een opdracht, of gaan ze zelfs niet naar een test, uit de schrik dat ze gaan falen. Er zijn dus verschillende reacties op faalangst, die kunnen gaan van zich storten op het studeren tot het uitstellen of zelfs niet studeren.
Faalangst tips: een getuigenis van faalangst
C.: “Bij mij is faalangst begonnen toen ik in het 5de middelbaar zat. In het 5de middelbaar heb ik de klik gekregen dat onderwijs belangrijk is voor je toekomst. Ik besefte toen plots wat ik te verliezen had. De angst was niet bij kleine testen, maar vooral bij examens. Wat ik ervoer toen ik studeerde voor mijn examens was dat ik zeer gestresseerd werd omdat ik het niet direct in mijn hoofd kreeg. Ook al vroeg mijn vriend mij alle vragen af, toch kreeg ik het niet in mijn hoofd. Na een uur over één blad te leren, samen met mijn vriend, lukte het eindelijk wel. Nadat ik alles had geleerd van het hele pakket, kreeg ik toch weer het gevoel dat ik het niet kon en begon ik een hysterie aanval te krijgen. Mijn vriend bleef altijd zeer rustig en dat hielp wel, toch bleef ik angst ervaren. Wat mij een beetje hielp was om eventjes te gaan slapen, om dan na het uur weer alles te overlopen en de moeilijke delen te herhalen. Ik stond altijd één tot twee uur vroeger op om toch maar nog eens alles te overlezen. Aankomen op het examen was altijd zeer frustrerend. Ik probeerde me altijd op mijn ademhaling te focussen, toch kreeg ik deze niet onder controle. Ik heb door mijn faalangst zelfs een paar burn-out ervaren, maar weet niet goed hoe daar mee omgaan. Om als laatste te zeggen: faalangst is iets om serieus genomen te worden, maar ondanks mijn angst had ik toch goede punten.”
Faalangst tips: behandeling
Om je faalangst aan te pakken, kan je het online programma van Mijn Kwartier volgen. Het programma bevat faalangst tips en helpt jou ontdekken hoe jij persoonlijk je faalangst kan aanpakken. Het zal je helpen om van thuis uit je faalangst verminderen en ook gewoontes te creëren, zodat je in de toekomst minder faalangst ervaart.
Faalangst: doe de angsttest
Wil je weten in welke mate faalangst bij jou aanwezig kan zijn of in welke mate jij angst ervaart, doe dan hier de online gratis angsttest!