Dat is een moeilijke vraag. Als je deze vraag stelt aan een professional, zal deze je vaak zeggen dat men daar nog niet helemaal uit is. Burn-out en depressie lijken namelijk erg op elkaar en ook de symptomen komen grotendeels overeen. Het is dus moeilijk om te weten waarmee het allemaal begonnen is. Vaak kan ook een burn-out een depressie uitlokken of omgekeerd. Doordat burn-out en depressie zo vaak samen voorkomen, is het soms moeilijk een onderscheid te maken tussen de twee.

Toch is er een belangrijk onderscheid dat men kan maken tussen burn-out en depressie. Bij burn-out is er namelijk sprake van een uitgeputte cortisolproductie. Cortisol is verantwoordelijk voor het stressniveau dat we ervaren. Als we gestresseerd zijn, zal ons cortisolniveau ook omhoog gaan. Je kan dus zeggen dat de oorzaak van burn-out samenhangt met de stress, die je ervaart.

Bij depressie, in tegendeel, is er nog geen sprake van een uitgeputte cortisolproductie. Dat verklaart waarom mensen met depressie ook een uitgeput gevoel ervaren, maar dit niet het hoofdsymptoom is. Bij burn-out spreken we voornamelijk van een uitgeput gevoel. Dit is dus een belangrijk verschil tussen burn-out en depressie.

Burn-out en depressie? Hoe pak ik het aan?

Omdat de symptomen van burn-out en depressie hard op elkaar trekken, kan je veel aspecten van de behandeling ook met elkaar vergelijken.

Mijn Kwartier ontwikkelde in samenwerking met artsen en psychologen een online zelfhulpprogramma, dat je kan volgen als je burn-out en depressie wil behandelen. Je leert in het programma wat je helpt en hoe je jouw geluk en rust kan hervinden. Het geeft je ook tools, die je na het stopzetten van het programma kan volgen, om zo herval te vermijden. Je leert aan jezelf te werken en jezelf te blijven onderhouden!

Burn-out en depressie? Doe de depressie test!

Wil je weten of je eerder burn-out symptomen of depressie symptomen ervaart? Dan kan je hier onze gratis depressie test invullen!