Vlaams congres voor Geestelijke gezondheidszorg van de Vlaamse Vereniging voor Psychiatrie?

Dankzij het toenemende onderzoek, dat gebeurt bij Mijn Kwartier, stond Mijn Kwartier op het Vlaams congres voor Geestelijke gezondheidszorg van de Vlaamse Vereniging voor Psychiatrie. Deze congressen stellen telkens recente, wetenschappelijke onderzoeken voor en geven aan professionelen de kans met deze onderzoeken in contact te komen.

Ook Mijn Kwartier droeg bij aan het voorstellen van nieuwe onderzoeken op het Vlaams congres voor Geestelijke gezondheidszorg van de Vlaamse Vereniging voor Psychiatrie. Na het beschrijvende onderzoek omtrent de vooruitgang van de gemiddelde deelnemer in het programma, start het nu een onderzoek om vooruitgang in het programma te vergelijken met eerstelijnshulp. Uit vorig onderzoek blijkt dat:

  1. De mediaan van de deelnemers een normale (0-30) waarden bereikt binnen 3 weken. Dit wil zeggen dat meeste deelnemers weer gezond kunnen functioneren na 3 weken het online zelfhulpprogramma Mijn Kwartier gevolgd te hebben.
  2. De test-scores halveren gemiddeld binnen de 3 weken. Dit wil zeggen dat symptomen van depressie, stress en angst bij de meeste mensen na 3 weken het online zelfhulpprogramma Mijn Kwartier gevolgd te hebben, halveren.

Dankzij deze belovende resultaten, die werden voorgesteld op het Vlaams congres voor Geestelijke gezondheidszorg van de Vlaamse Vereniging voor Psychiatrie, willen we onderzoeken of het online zelfhulpprogramma Mijn Kwartier een effectief alternatief kan vormen voor wachtlijstpatiënten. Als je hulp zoekt, is de kans namelijk groot dat je hier een aantal maanden voor moet wachten. Om een zo snel mogelijk antwoord te bieden aan deze hulpvragen en om zowel patiënten als professionelen een extra hulpmiddel aan te reiken, doen wij onderzoek naar de effectiviteit van het programma vergeleken met wachtlijstgroepen in eerstelijnshulp.

Deelname aan onderzoek?

Net zoals tijdens het Vlaams congres voor Geestelijke gezondheidszorg van de Vlaamse Vereniging voor Psychiatrie, zijn wij nog steeds op zoek naar deelnemers. Heeft u patiënten op wachtlijsten of in begeleiding die in aanmerking komen voor gerandomiseerd onderzoek op deelname versus controlegroep, dan werken wij graag samen. Contacteer Dr. Paul Koeck: zelfhulp @ MijnKwartier.be, 03/237.98.98

Gratis zelftest?

Bovendien kan iedereen gratis gebruik maken van de zelftest, die je kan terugvinden op de site van Mijn Kwartier. Deze test wordt zowel in het programma als onderzoeken gebruikt, om een valide en betrouwbare weergave te geven omtrent de symptomen, die iemand ervaart.