Een nieuw jaar, een nieuwe ik. We kennen het allemaal. Als je op bezoek gaat bij vrienden of familie om het nieuwe jaar te vieren, wordt er vaak gevraagd naar je nieuwjaarsresoluties. Het lijkt alsof we er allemaal wel eentje hebben. Spijtig genoeg houdt deze resolutie niet vaak stand en geef je er de brui aan tijdens de eerste maanden van het nieuwe jaar.

Hoe komt het nu dat nieuwjaarsresoluties zo moeilijk vol te houden zijn of ze vaak niet slagen? Hoe kan je ervoor zorgen dat je nieuwjaarsresolutie meer kans heeft op slagen? Dit artikel legt enkele basisprincipes van nieuwjaarsresoluties uit en geeft vervolgens ook tips and tricks om ze in stand te houden.

Waarom nieuwjaarsresoluties vaak niet standhouden.

Vaak stellen mensen nieuwjaarsresoluties op die erg afwijken van hun gewoontes. Dit maakt dat verschillende van deze resoluties buiten de 'comfortzone' vallen of zelfs niet echt haalbaar of combineerbaar zijn met je huidige levensstijl, wat het volhouden van de nieuwjaarsresolutie natuurlijk des te moeilijker maakt. Bijvoorbeeld: je zou in het nieuwe jaar graag 3 x per week 5 kilometer gaan lopen, maar je vergeet er wel rekening mee te houden dat je 's avonds vaak nog aan het werken bent of dat je voordien zo goed als nooit sportte. Dit kan als gevolg hebben dat deze doelgerichte nieuwjaarsresolutie moeilijker in stand te houden is.

Naast de haalbaarheid van de nieuwjaarsresolutie is ook de routine van de resolutie en het implementeren van de resolutie als een gewoonte erg belangrijk. Mensen zijn namelijk gewoontedieren en zullen dus veel sneller gedrag stellen dat als een gewoonte beschouwd wordt. Om gedrag te implementeren als gewoonte dien je het gedrag gedurende een langere periode aan een eerder hoge frequentie te herhalen. Ga je heel af en toe eens lopen of hou je het niet langer dan twee weken vol, dan is de kans kleiner dat je je daarna opnieuw aan het lopen zal zetten.

Hoe nieuwjaarsresoluties volhouden?

Zowel de haalbaarheid als het implementeren als gewoonte zijn belangrijk als het gaat over het volhouden van een nieuwjaarsresolutie. Denk dus aan wat je kan combineren met je huidige levenspatroon en bouw eventueel voort op dit uitgangspunt. Misschien is het interessanter te beginnen met een kleinere afstand te proberen lopen als je niet veel sport, in plaats van meteen 5 kilometer te proberen lopen. Op die manier zal je ook gemakkelijker gaan lopen omdat je er minder tegen opkijkt. Probeer bovendien je nieuwjaarsresolutie zo veel mogelijk te herhalen, om haar vervolgens te implementeren als gewoonte.

Om je te helpen bij het opstellen van gewoontes die kunnen bijdragen aan jouw geluk, heeft Mijn Kwartier een online zelfhulpprogramma ontwikkeld, dat je dagelijks een kwartier van thuis uit begeleidt en je helpt bij het verminderen van ongezonde gewoontes en je ondersteunt in het volhouden van gezonde gewoontes. Het programma vertrekt vanuit oplossingsgerichte en cognitief gedragstherapeutische technieken om je op een effectieve manier te ondersteunen in het behalen van jouw doelen.

Doe de test!

Wil je graag weten wat je eventueel kan tegenhouden bij het stellen van gezonde gewoontes en hoe deze elementen je dagelijkse functioneren beïnvloeden? Doe dan hier de gratis zelftest en ontdek vandaag nog wat jij kan doen om een gelukkiger leven te leiden.