Hoe merk ik dat ik een burn-out heb?

Als je een burn-out hebt, lijken je symptomen vaak erg op die van depressie. Je bent voortdurend moe, omdat je piekert en een slaaptekort hebt. Je voelt je somber, omdat je teveel aan je hoofd hebt.

Symptomen van burn-out? Waarom ik?

Als je over je grens gaat en jaren- of maandenlang geen vakantie of echte rustperiode neemt, kan het zijn dat je een burn-out ontwikkelt. Je hebt een burn-out, omdat je te weinig naar je lichaam hebt geluisterd. Je hebt jezelf te ver gepusht.

Een arts of een psycholoog zal je vaak snel kunnen vertellen of er bij jou sprake is van een burn-out. Je kan dit echter zelf ook al herkennen aan de hand van een paar symptomen.

Symptomen van burn-out? Opgebrand gevoel?

Je lichaam krijgt het hard te verduren bij een burn-out, omdat je het vaak overuren laat doen en het te weinig rust krijgt. Door de voortdurende stress die je ervaart, zal je merken dat je slechter slaapt en ook piekert. Dit is heel uitputtend voor je lichaam. Je lichaam krijgt niet meer de nodige vitamines en tijd om te recupereren, omdat het in overdrive gaat. Daarom zal je na een tijdje merken dat je steeds meer achteruit gaat.

Symptomen van burn-out? Jezelf wegcijferen?

Een burn-out komt vaker voor bij mensen die altijd" ja" zeggen of zichzelf wegcijferen, omdat zij moeite hebben met grenzen stellen. Je kan moeilijk aangeven wat voor jou voldoende is, omdat je anderen graag helpt of wil helpen. Je vindt andermans wensen vaak belangrijker dan die van jezelf, omdat je het moeilijk vindt om "nee" te zeggen.

Symptomen van burn-out? Wat kan ik doen?

De symptomen van burn-out die je nu ervaart, zijn vaak volledig omkeerbaar als je jouw burn-out tijdig aanpakt. Dit kan je doen door bijvoorbeeld naar een psycholoog te gaan of door het online zelfhulpprogramma te volgen. Het programma werd effectief bewezen volgens een studie gepubliceerd in de Artsenkrant (2011) en helpt stress tot gemiddeld 77% te doen dalen na één maand.

Symptomen van burn-out? Test hier je burn-out!

Wil je weten welke symptomen van burn-out op jou van toepassing zijn of hoe ver jouw burn-out al gevorderd is? Doe dan hier de gratis online burn-outtest.