Als je je oververmoeid voelt, kan dat verschillende redenen hebben. Zo is het mogelijk dat je te veel van je lichaam hebt gevraagd. Wat veel mensen niet weten is dat oververmoeidheid ook veroorzaakt worden door mentale overspanning. Je lichaam kan zich ook hierdoor oververmoeid voelen. Hieronder geven we verschillende oorzaken van oververmoeidheid.

Oververmoeidheid? Heb je een burn-out?

Als je een burn-out hebt, overheerst oververmoeidheid. Je hebt te lang te veel gevraagd van jezelf en je geest. Veel mensen met een burn-out hebben een job waar ze voortdurend met de computer moeten werken en dus heel de tijd beroep moeten doen op hun hersenen. Als ze dan thuis komen, zetten ze vaak de TV aan als ontspanning, wat dan ook nog eens een mentale inspanning vraagt. Mensen met burn-out en oververmoeidheid, hebben vaak slaapproblemen. Ze kunnen moeilijk in slaap geraken of doorslapen. Ze piekeren veel over wat ze nog moeten doen of wat ze beter kunnen doen. Ook dit piekeren put je brein uit. Na een tijdje geraakt je brein dus in overdrive omdat het te weinig rust krijgt.

Oververmoeidheid? Heb ik een depressie?

BIj oververmoeidheid kan het ook zijn dat je depressie hebt. Een depressie kan ook oververmoeidheid veroorzaken. In tegenstelling tot een burn-out is dit een nog subjectiever gevoel. Dit wil zeggen dat bijvoorbeeld mensen met depressie het liefst de hele dag in bed liggen en niets ondernemen. De depressie veroorzaakt namelijk een sfeer van desinteresse om actief bezig te zijn door de oververmoeidheid. Dit zou technisch gezien het gevoel moeten geven dat je uitgerust bent, maar omdat je voortdurend piekert, krijgt je geest ook hier geen rust en creëer je oververmoeidheid. Ook bij depressie geraakt je brein dus oververmoeid.

Oververmoeidheid? Hoe behandel ik een oververmoeidheid?

Je kan je oververmoeidheid aanpakken door middel van een behandeling te volgen tegen stress, burn-out en depressie. Het online programma van Mijn Kwartier helpt je bij het verminderen van je stress en burn-out en depressie symptomen, om zo je oververmoeid gevoel te kunnen aanpakken.

Oververmoeidheid? Doe de stress test!

Als je wil weten in welke mate bovenstaande mentale ziektes een invloed kunnen hebben op je oververmoeidheid, doe dan hier de gratis burn-out test!