Wat is de link tussen burn-out en geluk? Iedereen weet dat burn-out een overspanning is, het uitgeput zijn, maar wat heeft geluk hiermee te maken? Geluk is namelijk een soort buffer tegen burn-out. Het kan de burn-out onderdrukken of zelfs genezen in enkele gevallen. In dit artikel beschrijven we de link tussen geluk en burn-out.

Burn-out en geluk: tegengestelden?

Het is inderdaad waar dat iemand met burn-out is vaak ongelukkig voelt. Burn-out komt namelijk voort uit een overspanning en uitputting van het lichaam. Burn-out gaat ook gepaard met sombere gevoelens en in sommige gevallen met huilbuien. Logisch dus dat, als je een burn-out hebt, je je niet gelukkig voelt. Maar dit ongelukkig gevoel kan mee aan de basis liggen van burn-out. Burn-out heeft namelijk een minder grote kans op ontstaan als iemand veerkracht heeft. Deze veerkracht haalt iemand uit het feit dat hij leuke dingen kan doen of dingen in zijn/haar leven heeft, die hem/haar gelukkig maken. Het is dus inderdaad zo dat mensen die voor de burn-out minder gelukkig waren, meer kans hebben op een burn-out te ontwikkelen en dat deze burn-out langer duurt.

Burn-out en geluk: wat doe ik eraan?

Als je meer geluk haalt uit je leven, kan het zijn dat de burn-out vanzelf vermindert of zelfs verdwijnt. Doordat je meer dingen gaat doen die je gelukkig maken, wegen de mindere momenten niet zo zwaar door. Zo ontwikkel je veerkracht, iets dat preventief en curatief werkt tegen burn-out. Er is geen standaard methode die jou zegt wat leuke dingen zijn of wat je helpt geluk te vinden. Dit is voor iedereen anders. Maar geluk is het belangrijkste in ons leven. Mensen die minder leuke dingen doen en die bij de meeste taken opzien tegen de taak, hebben een groter risico op burn-out.

Burn-out en geluk: hoe ontdek ik mijn geluk dankzij Mijn Kwartier?

Mijn Kwartier is een online zelfhulpprogramma dat gespecialiseerd is in het behandelen van burn-out, stress en depressie. Dankzij dagelijkse video's en vragen, die je online krijgt, kan Mijn Kwartier helpen je nieuwe inzichten te verwerven. Deze inzichten leiden op hun beurt naar het ontdekken van dingen die jou gelukkig maken!

Heb ik een burn-out?

Aan de hand van onze gratis online burn-outtest, kan je ontdekken in welke mate burn-out bij jou aanwezig is. Na het invullen van de vragenlijst, krijg je integraal jouw persoonlijke scores!