Depressie komt in veel verschillende vormen voor. Om deze reden bestaan er ook verschillende manieren om depressie te behandelen, de één al meer effectiever bij de ene vorm van depressie als bij de ander. Het is dus nuttig om je te informeren omtrent aan welke soort vorm van depressie jij lijdt alvorens op zoek te gaan naar een behandeling.

Desalniettemin vinden we echter wel constanten terug in depressie behandeling, waarvan de effectiviteit reeds bewezen is bij meerdere vormen van depressie. Dit kan je eventueel een indicatie geven omtrent in welke richting je kan zoeken bij het zoeken naar een depressie behandeling.

Depressie behandeling? Therapie

Of het nu al dan niet in combinatie is met andere behandelingen tegen depressie, therapie is één van de meest gebruikte en meest effectieve vorm in depressie behandeling. Door een reeks aan technieken kan therapie ervoor zorgen dat je een beter inzicht hebt in je depressie, gezondere gewoontes gaat inbouwen in plaats van je te laten overwelmen door depressie symptomen, wat op zich ook een invloed heeft op je emotionele en mentale stabiliteit.

Er bestaan bovendien verschillende therapievormen, die reeds effectief bewezen zijn in het behandelen van een depressie. Een van de meest gekende van deze therapievormen is de cognitieve gedragstherapie, die aan de hand van gedragstechnieken en psycho-educatie je kan helpen de vicieuze cirkel van depressie te doorbreken.

Naast de verschillende therapievormen bestaan er ook nog verschillende instellingen en intensiteiten van de gevolgde therapie. Sommige mensen hebben bijvoorbeeld nood aan een residentiële begeleiding. Dit wil zeggen dat ze verblijven in de instelling die therapie verschaft, zoals bijvoorbeeld een psychiatrische afdeling van een ziekenhuis. Andere mensen zijn dan weer gesteld met een ambulante begeleiding met privéconsultaties of eventueel familieconsultaties. Wat echter ook een optie is, is een dagelijkse therapeutische begeleiding van thuis uit.

Mijn Kwartier is een online zelfhulpprogramma, ontwikkeld door artsen en psychologen, dat mensen dagelijks van thuis uit begeleidt in het verminderen en aanpakken van depressie symptomen. Gebaseerd op cognitieve gedragstherapeutische en oplossingsgerichte technieken, helpt het je dagelijks ongezonde gewoontes te herkennen en geleidelijk aan deze te vervangen door gezonde gewoontes om zo depressie symptomen te reduceren.

Depressie behandeling? Doe de depressie test!

Wil je graag weten in welke mate jouw depressie symptomen een invloed hebben op je dagelijkse functioneren en dus een depressie behandeling nuttig kan zijn voor jou? Doe dan hier de gratis depressie test!