Ken je iemand die een depressie heeft? Is iemand in je familie of vriendenkring depressief? Dan kan onderstaand artikel je misschien helpen! Mensen met een depressie vragen namelijk een andere omgang. Omdat ze neerslachtig zijn, kan je advies verkeerd geïnterpreteerd worden. Ieder voorstel dat jij namelijk aanbiedt, vraagt een bepaalde vorm van actie. Laat dat nu hetgeen zijn waar mensen met een depressie het moeilijk mee hebben. Ze zien vaak het nut van het leven niet meer in. Laat staan dat ze actief hun depressie willen aanpakken. In dit artikel proberen we je een beeld te geven van depressie en hoe je ermee kan omgaan.

Hoe praat ik met iemand met depressie?

Mensen met depressie voelen zich vaak somber en onbegrepen. Depressie ontstaat uit de ontregeling van verschillende hormonen. Deze hormonen vallen op hun beurt neurotransmitters in de hersenen aan. Dit proces speelt een belangrijke rol in het ontstaan van emoties. Bijvoorbeeld als er een ontregeling van het hormoon dopamine optreedt, zal de persoon in kwestie zich somber voelen.

Mensen zonder depressie hebben hoop en zien plezierige momenten in het leven. Iemand met een depressie kan dit zich nauwelijks nog voorstellen. Dit bemoeilijkt de communicatie. Normale mensen communiceren vooral over oplossingen. Als je een gesprek hebt met iemand met een depressie is het niet evident om oplossingen in het gesprek te vermelden. De persoon in kwestie zal namelijk het gevoel krijgen dat hij/zij niet begrepen wordt.

Soms draagt de omgeving van de persoon onbedoeld bij tot een verergering van de situatie. Zo hoort hij/zij dooddoeners zoals “stel je niet aan” of “zet je er gewoon overheen”.  Deze opmerkingen worden meestal gegeven als goedbedoelde adviezen. Toch zal iemand met een depressie er niet mee geholpen zijn en voelt hij/zij zich niet serieus genomen.

Hoe beïnvloedt depressie onze vriendschap?

Wanneer sprake is van een lichamelijke ziekte, blijft de persoon in contact met de mensen om zich heen. De buitenwereld heeft begrip voor zijn/haar ziekte. Bij een depressie daarentegen verliest iemand de werkelijkheid uit het oog. Hij/zij is neerslachtig en heeft een vertekend beeld van de werkelijkheid. Hij/zij voelt zich machteloos en verloren. De vertraagde werking van lichaam en geest, die hiermee gepaard gaat, kan leiden tot hulpeloosheid bij ernstige depressies. Hierdoor kan iemand, vaak zonder zich ervan bewust te zijn, alle contact met de buitenwereld verliezen. Empathie, afleiding en troost helpen dan niet meer. Hij/zij ervaart namelijk een combinatie van wanhoop, angst en onverschilligheid.

Mijn Kwartier

De makers van het online zelfhulpprogramma zijn zich ervan bewust dat de drempel tot hulpverlening groot is. Met die reden in het achterhoofd werd Mijn Kwartier ontwikkeld. Dit is een online programma, waar je je anoniem kan inschrijven om je depressie aan te pakken. Mijn Kwartier geeft je dagelijks oplossingsgerichte vragen en video's om aan jezelf te werken. We vragen slechts 15 minuten van je tijd. Hoewel Mijn Kwartier niet veel tijd in beslag neemt, is het wel effectief. Uit onderzoek blijkt namelijk dat deelnemers 40% gelukkiger zijn na 3 weken Mijn Kwartier gevolgd te hebben! Is je depressie ver gevorderd, dan kan Mijn Kwartier ook dienst doen als extra ondersteuning bij therapie.

Hoe weet ik of iemand depressief is?

Je kunt hen vrijblijvend onze gratis depressietest tonen. Deze kunnen zij online en anoniem invullen. Na de vragen beantwoord te hebben, krijg je meteen je resultaten. Bovenaan de pagina vind je ook een interpretatie van deze resultaten. Je weet dus meteen hoe ernstig jouw depressie is!