Depressie? Symptomen en klachten

Ben je depressief? Uitputting is vaak een symptoom van depressie, soms van burn-out. Je voelt je moe en uitgeput en geraakt niet meer vooruit. Vaak weet je niet hoe het komt en lijkt het iets dat je volledig overvalt.

Depressief? Reden van je uitputting

Wat is de reden van deze uitputting? Er bestaan meerdere mechanismen maar een van de belangrijkste is dat door maanden of soms zelf jaren overprikkeling van de bijnier er een soort overbelasting of vergiftiging optreedt van de hippocampus, een deeltje in je hersenen. Deze uitputting leidt er toe dat hersencellen vaak ofwel afsterven ofwel gebrekkig functioneren. Dus het gevoel dat je niet meer kan denken of doodmoe bent, is niet denkbeeldig. Je voelt je effectief uitgeput omdat een deel van je hersencellen letterlijk uitgeput zijn door deze overbelasting gedurende lange tijd.

Uitgeput en depressief? Kan je daar iets aan doen?

Ja, de medische wetenschap is de laatste 10 jaar erg gevorderd en tegenwoordig weten medici best wel hoe je deze uit uitputting kan oplossen. In mijn praktijk als geneesheer zie ik tientallen mensen met deze problematiek en als ze de juiste begeleiding krijgen, kunnen ze zich uit deze vicieuze cirkel uit helpen. Omdat ik merkte dat veel mensen niet direct de juiste hulpverlening in hun buurt vonden, ontwikkelde ik samen met een team wetenschappers, artsen, psychiaters en psychologen een online internetprogramma om mensen te helpen zichzelf te helpen uit deze dip van uitputting. Dagelijks melden mensen zich aan om het zelfhulpprogramma Mijn Kwartier te volgen. Gemiddeld is de deelnemer na 1 maand 77% minder depressief en uitgeput. Dat is wat we vonden in onze eerste studie.

Heb je een depressie?

Als je wil weten of je depressief bent, kan je nu hier onze gratis depressietest afleggen en zelf zien waar je staat.

Dr. Paul Koeck