Heb je soms last van spanning? Dat al je spieren opspannen en zowel je geest als lichaam maar niet tot rust kan komen? Sta je dan letterlijk helemaal gespannen? Als je vriendje of vriendinnetje, man of vrouw ziet dat je gespannen bent, bieden veel van hen je een massage aan, want dat is goed tegen spanning. Ze willen dan alle spanning uit je weg kneden. Maar wat als deze spanning nu al maanden of zelfs jaren aanhoudt? Ze kunnen je nu toch moeilijk iedere dag gaan masseren? Dan is er waarschijnlijk iets anders aan de hand.

Spanning: geestelijke oorzaken

In de meeste gevallen wordt spanning veroorzaakt doordat we ons mentaal/geestelijk inspannen en te lang blijven inspannen. We leggen te veel druk op onze hersenen, waardoor deze overbelast worden. Ook dit kan er voor zorgen dat ons lichaam gaat opspannen of dat we ons overspannen voelen. Je hebt het gevoel dat je nooit tot rust kan komen. Is het niet je geest, dan is het wel je lichaam dat geen rust kan vinden.

Er zijn verschillende zaken die deze geestelijke spanning kunnen veroorzaken. Je kan bijvoorbeeld veel stress ervaren, je kan angstig zijn, je kan je depressief voelen, een trauma meegemaakt hebben,.... Er zijn kortom veel verschillende dingen die je geest kunnen overbelasten. Je kan je geest uitputten door voortdurend aan iets te denken, bijvoorbeeld hoe je het beter had kunnen doen, of als je hard nadenkt je je toch kan herinneren wat je nu moest doen. Verder kan het ook zijn dat langdurige stress na een tijdje zijn tol gaat eisen. Je geest en lichaam kunnen bij langdurige stress namelijk in overdrive gaan, waardoor het moeilijk is om rust te vinden.

Spanning: lichamelijke oorzaken

Naast geestelijke oorzaken, kan het ook zijn dat er iets in je lichaam is dat ervoor zorgt dat je gespannen blijft. Het kan bijvoorbeeld zijn dat je voortdurend nekpijn hebt van die slechte houding op het werk. Dan is het moeilijk om je te ontspannen. Verder kan het ook zijn dat bepaalde medicatie soms wat spanning teweeg brengt. In het algemeen wordt spanning vaker veroorzaakt door geestelijke oorzaken dan lichamelijke oorzaken.

Spanning: behandeling. Hoe pak ik het aan?

Wat je kan doen om je spanning te verminderen, is de oorzaken ervan aanpakken. Zo kan je ons online zelfhulpprogramma volgen om je stress, angst en/of depressiviteit aan te pakken. Het programma bevat tools en oefeningen die je kan doen om jouw spanning te laten afnemen.

Spanning? Doe onze stresstest!

Je kan onze gratis online stresstest invullen om te ontdekken in welke mate stress, angst en depressiviteit bij jou aanwezig zijn. Na het invullen van de test, krijg je meteen jouw persoonlijke scores!