Heb je soms periodes van stress, waar je ook meer hoofdpijn in hebt? Spant je nek soms zodanig op dat je het gevoel hebt dat je hoofdpijn komt van deze spanning? Dat je hoofdpijn vertrekt vanuit je nek? Dan kan het zijn dat je spierspanningshoofdpijn hebt. Spierspanningshoofdpijn komt vaker voor dan sommige mensen denken en wordt vaak gelinkt aan migraine. In dit artikel beschrijven we symptomen en oorzaken van spierspanningshoofdpijn en wat je ertegen kan doen.

Spierspanningshoofdpijn: symptomen en oorzaak

Als je lijdt aan spierspanningshoofdpijn, ervaar je meer hoofdpijn in periode dat je onder druk staat of je gestrest bent. Door stress zal je nek opspannen, dat op zich weer leidt tot spierspanningshoofdpijn. Stress zorgt namelijk voor een lichamelijke reactie die ervoor zorgt dat je spieren opspannen zodat je sneller op gevaar kan reageren. Bij deze spieren horen ook je nekspieren. Als je stress hebt, kan het soms zijn dat je een pijnlijke nek hebt of dat je een stijve nek hebt. Als dit verder gaat of erger wordt, kan het leiden tot spierspanningshoofdpijn. Spierspanningshoofdpijn ontstaat door een overspanning van de spieren in je nek.

De meest voorkomende oorzaak van spierspanningshoofdpijn is dus stress. Je zal ook merken dat tijdens periodes dat je minder stress hebt, je ook minder hoofdpijn hebt. Soms kan er ook iets anders aan de hand zijn, zoals bijvoorbeeld angst. Ook angst leidt tot een stressreactie die de spieren in je nek doet opspannen.

Spierspanningshoofdpijn: behandeling

Frappant is dat over de 60% van mensen met migraine ook last hebben van spanningshoofdpijn. In sommige gevallen kan spanningshoofdpijn dus verergeren en migraine ontwikkelen. Dit werkt ook visa versa. Veel mensen die migraine hebben, hebben minder symptomen als ze minder stress hebben. Uit dit voorbeeld blijkt duidelijk dat stress dus een grote invloed heeft op hoofdpijn en een belangrijke oorzaak van hoofdpijn vormt.

Mijn Kwartier ontwikkelde een online zelfhulpprogramma dat je begeleidt in het aanpakken van deze stress, zodat spierspanningshoofdpijn kan afnemen. Als je onderliggende stress aanpakt, zullen je spieren ook minder opspannen, wat leidt tot minder hoofdpijn.

Spierspanningshoofdpijn: doe de stresstest

Als je wil weten in welke mate stress een invloed kan hebben op jouw hoofdpijn of in welke mate jij aan spierspanningshoofdpijn kan lijden, doe dan de gratis stresstest! Deze vertelt je meteen na afloop in welke mate jij stress ervaart.