Burn-out ontstaat uit een samenspel tussen genetische- en omgevingsfactoren. Als we spreken over genetische factoren, bedoelen we een genetische/erfelijke kwetsbaarheid, die je van je ouders hebt meegekregen. Je hebt vervolgens meer kans op het ontwikkelen van problematieken, zoals burn-out. Met omgevingsfactoren bedoelen we ingrijpende gebeurtenissen, de dagelijkse beslommeringen,..., maar vooral hoe jij met deze situaties omgaat. In dit artikel zullen we de persoonlijke factoren, waar burn-out uit kan ontstaan.

Mijn gedrag: invloed op burn-out?

Allereerst om een burn-out tegen te gaan, is het nuttig jouw grenzen te kennen en deze ook kunnen te bewaken. Op die manier zal je een evenwicht vinden tussen werk en ontspanning. Het stellen van grenzen is niet altijd even simpel. Vaak weet je zelfs niet waar onze grens ligt, tot het te laat is. Het is dus een tip om goed naar je lichaam te luisteren. Je kan luisteren naar wanneer het om rust vraagt. Bij het bewaken van je grenzen is het handig om op een assertieve manier nee te kunnen zeggen. Sommige mensen hebben het daar heel moeilijk mee. Ze zeggen ja terwijl ze nee willen zeggen, of zeggen op een te agressieve manier nee. Communicatieve vaardigheden spelen dus ook een rol in het ontstaan en de preventie van burn-out.

Hoe ga ik met stress om?

Daarenboven ligt stress vaak aan de basis van een burn-out. Ook met stress gaan mensen anders om. Sommigen presteren net goed onder druk, maar anderen verliezen compleet het roer als ze gestrest zijn. Bij mensen met een burn-out is stress hen teveel geworden. Dit wil niet noodzakelijk zeggen dat het altijd mensen zijn die niet goed presteren onder druk die een burn-out ontwikkelen. Bij een burn-out is er sprake van een overload van stress, ongeacht de oorzaak.

Deze stress komt vaak voort uit het gebrek aan grenzen stellen of zich te hard betrokken voelen bij het werk. Dit laatste is misschien een rare uitspraak, maar toch is ze niet minder waar. Mensen met burn-out zijn vaak heel betrokken, bij zowel hun werk als bij hun gezin. Ze trekken zich problemen, al dan niet bij hun eigen werk/persoon, hard aan en willen het 'probleem' zo snel mogelijk oplossen. Om die reden zijn mensen met een burn-out ook meestal erg empatisch.

Praten over je gevoelens?

Praten over je gevoelens helpt tegen zowel depressie als burn-out. Als je je leed kan delen met anderen, is het gemakkelijker om los te laten. Ook kunnen anderen je helpen in het zoeken naar oplossingen. Ook hier kan een mogelijke behandeling in schuilen. Je kan proberen om voor ieder negatieve vermelding, 6 positieve dingen te vermelden. Dat is namelijk het ratio dat onderzoekers ontdekten bij onderzoek. Voor ieder negatieve vermelding die je maakt, zou je er 6 positieve kunnen zeggen, om het gewicht van het negatieve weg te nemen en het te neutraliseren.

Mijn Kwartier

Mijn Kwartier ontwikkelde een online zelfhulpprogramma, dat burn-out, depressie, angst en stress aanpakt. Je werkt dagelijks 15 minuten aan jezelf aan de hand van vragen en video's, die je online kan raadplegen. Na één maand kan je stress dalen tot 77%!

Hoe test ik burn-out?

Mijn Kwartier ontwikkelde een burn-outtest waar je gratis gebruik van kan maken. Deze duurt slechts een 5-tal minuten om in te vullen en op het einde krijg je meteen een pagina met jouw scores!